×
×
Iz pećnice: Juneća koljenica s grahom
Recepti

Iz pećnice: Juneća koljenica s grahom

Juneća koljenica je komad mesa koji je dobro poznat i cijenjen u gastronomiji, a uz dodatak graha ovo jelo postaje ne samo nutritivno bogatije, već i prava mala riznica okusa. Probajte!

Ova sporo kuhana juneća koljenica iz pećnice je jelo u kojem će uživati čitava obitelj. Sporim kuhanjem na umjerenoj temperaturi meso postaje izuzetno mekano, a povrće upija mirise i okuse začina i vina te se lagano pretvara u fini aromatični umak.

Za ovakvo kuhanje ili pečenje je idealna pećnica – samo ubacite, poklopite i zaboravite na jelo dobra dva sata. I ne zaboravite pri posluživanju dodati malo svježe ribane korice limuna.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Osso Buco

Priprema:

  1. Ako koristite suhi grah, preko noći ga namočite. Možete koristiti i prethodno kuhani grah.
  2. Uzmite komade koljenice pa im na par mjesta zarežite opnu. Nasolite ih i popaprite pa ih s obje strane dobro uvaljajte u brašno. Višak brašna otresite.
  3. Luk narežite na sitne kockice, celer na listiće, a mrkvu narežite na četvrtine pa narežite na deblje listiće.
  4. U dubokoj gusenoj posudu ili u dubljoj tavi koja može u pećnicu zagrijte masnoću pa popržite meso s obje strane dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Izvadite ga van na tanjur.
  5. Na istoj masnoći prvo 6-7 minuta pirjajte luk, dodajte mu sitno kosani češnjak, celer i mrkvu pa nastavite pirjati povrće dok ne omekša (oko 10 minuta). Dodajte polovicu vina i deglazirajte. Potom dodajte koncentrat od rajčice i lovor pa nastavite pirjati još par minuta.
  6. Nakon toga dodajte konzerviranu rajčicu, ostatak vina i temeljac (ili vruću vodu). Posolite, vratite meso u posudu, dodajte grah (koji ste prethodno namočili i isprali) i na kraju dodajte grančice timijana.
  7. Poklopite posudu i stavite meso peći/kuhati u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 °C oko 2 sata. Nakon dva sata maknite poklopac i ponovno vratite u pećnicu te pecite dodatnih 45 minuta.
  8. Ako koristite prethodno kuhani grah, dodajte ga u ovoj fazi, znači nakon što ste maknuli poklopac i pustite da se zapeče u pećnici.
  9. Poslužite posipano svježe ribanom koricom limuna uz zelenu ili miješanu sezonsku salatu.