×
×
VIDEO: Kako složiti blagdansku platu
Mesne lekcije

VIDEO: Kako složiti blagdansku platu

Priprema hrane za veći broj gostiju zna biti pomalo naporna i stresna, pogotovo ako se borite s dnevnim obvezama i nedostatkom vremena. Hladne plate, u tom su slučaju, idealno rješenje.

Dobro, većini možda i ne trebaju savjeti kako poredati nareske i kriške sira i ne treba od toga praviti nauku, ali i obično serviranje plate možete učiniti kreativnijim. I zabavnijim, naravno – kao što je nas zabavljala ova plata u obliku božićnog drvca.

Ako ste ovog prosinca vi izvukli “kraću čačkalicu”, nemojte brinuti, već je iskoristite za nabadanje ukusnih narezaka koje ćete složiti na drvenu dasku.

Drvo za domaći ugođaj

Da, drvena je daska najbolji odabir za serviranje mesno-sirne plate. Svakako odaberite neku veću kako biste mogli složiti što više namirnica.

Tu istu dasku možete koristiti i za rezanje narezaka i sireva pa ćete zaprljati manje suđa. Uostalom, drvo uvijek daje topao i domaći ugođaj, čak i kada platu pripremate za “hladni” uredski prostor.

Redoslijed slaganja

Mesne, sirne i kisele namirnice isprepletite po rodovima i redovima. Ako pratite oblik daske, odnosno želite ispuniti cijelu njezinu površinu, namirnice počnite slagati od sredine prema vanjskim rubovima, kako se ne bi dogodilo da vam u centru ostane premalo mjesta.

Ako ćete raditi ovu našu, u obliku jelke, krenite slagati od dna, lakše ćete držati kontrolu nad oblikom i izbjeći “pijani bor”.

Mesne delicije

Odaberite četiri do pet vrsta mesnih okusa – narezaka, od šunke, pršuta ili mortadele do trajnih kobasica. Kombinirajte različite okuse, oblike i veličine.

Različitost će dati dinamičniji i ljepši izgled plati, a u većim društvima se uvijek nađe nekoliko izbirljivih gostiju pa se pobrinite da ne ostanu zakinuti.

Što sa sirom?

Cijela priča bit će puno praktičnija ako sir izrežete na veličinu zalogaja ili format pogodan za nabadanje na čačkalice. Kao i s mesom, odaberite nekoliko vrsta sireva, možete ići putem – tvrdi, polutvrdi i mekani.

Također, možete nabaviti sireve različitog porijekla – kravlje, ovčje ili kozje. Osim toga, polutvrdi sirevi su idealni za izrezivanje raznih božićnih oblika uz pomoć kalupa za kekse (zvijezda na vrhu naše “jelke”).

kako-sloziti-blagdansku-platu-02

Nešto svježe i nešto kiselo

Mini rajčice logičan su izbor uz platu, a od svježeg povrća, možete, recimo, narezati i mrkvu na prutiće. Nipošto nemojte zaboraviti ukiseljene poslastice poput uobičajenih kiselih krastavaca, maslina s punjenjem ili bez (zgodnije su one bez koštica) ili lučica.

Nama su rajčice, masline i lučice bile odlične u ulozi kuglica za jelku.

Krušna pratnja

Svakoj plati potrebna je potpora u vidu neke vrste kruha ili slane grickalice. Odaberite barem dvije vrste kruha od različitog brašna, a poželjni su manji i uži formati poput baguettea.

Osim svježeg kruha, platu će dobro upotpuniti i grickalice poput slanih krekera ili grissina (koji su nama poslužili za “deblo” jelke).

kako-sloziti-blagdansku-platu-01

Začinske grančice

Grančice svježih začina koje nalikuju “jelkama”, poput kopra ili ružmarina, zgodan su dodatak blagdanskoj plati. U vizualnom smislu, dakako, ne bi ih nitko trebao jesti. Držite ih u vodi (kao cvijeće) nakon što ih kupite, kako vam ne bi povenule.

Oraščići i voće

Ako se želite sasvim razmahati, platu upotpunite orašastim plodovima poput badema, oraha, indijskih oraščića

Što se voća tiče, zimi birajte jabuke, njihova je svježina dobrodošla. Uvijek se možete poigrati i sa suhim voćem, poput marelica i grožđica.

Mesnica