×
×
Kubanski sendvič s trganom svinjetinom
Recepti

Kubanski sendvič s trganom svinjetinom

Kubanski sendvič nastao je kao varijacija klasičnog sendviča sa sirom i šunkom, kojeg su domišljati doseljenici s Kube obogatili pečenom svinjetinom, kiselim krastavcima i senfom.

Uz brza, sve u jednom loncu jela, šarene i osvježavajuće salate, ljeto je i vrijeme od sendviča. A kad se o sastojcima sendviča radi, granica je doista samo i jedino vaša mašta, uz trenutno stanje hladnjaka.

Samo mala promjena u sastojcima, dodatak samo jednog novog sastojka, učinit će klasičan sendvič od šunke i sira potpuno novim iskustvom. Uložimo li nešto više u truda u prethodnu pripremu sastojaka, sendvič se pretvara u kompletan obrok.

Jedan od takvih je i kubanski sendvič. Nastao je kao varijacija klasičnog sendviča sa sirom i šunkom, kojeg su domišljati doseljenici s Kube obogatili pečenom svinjetinom, kiselim krastavcima i senfom. Ubrzo je postao popularan među cjelokupnom populacijom kubanskih imigranata na Floridi. S vremenom je postao i službeni zaštitni znak grada Tampe.

Za današnji sendvič, potrebno je uložiti još mrvicu više truda i prethodno ispeći vrlo mekanu i sočnu svinjetinu, trganu, popularnu ‘pulled pork’ i takvu je dodati u sendvič. Iako zahtjeva nešto više truda, ispečete li veći komad svinjetine odjednom, a zatim je kombinirate u raznim povrtnim salatama i sendvičima, riješit ćete jednim kuhanjem obroke za više dana.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
20 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Pečena šunka

Priprema:

  1. Iako se originalno koriste kubanska peciva, ona su vrlo slična francuskim ili talijanskim bagetima, koja i vi možete koristiti. Baget prepolovite na pola, a zatim svaku polovicu prerežite uzdužno. Svinjetinu i šunku, po potrebi, zagrijte u mikrovalnoj.
  2. Premažite unutrašnjost peciva maslacem, pa kratko prepržite na ugrijanoj tavi ili grilu. Ako koristite tavu, nečim teškim ili drugom tavom pritisnite bagete da se lagano zapeku i istovremeno malo spljošte, ali pazite da vam ne pregore.
  3. Zatim tanko premažite maslacem i gornju stranu peciva, okrenite ih, donju polovicu sendviča premažite senfom, a na drugu stranu posložite trganu svinjetinu, dvije šnite šunke, krastavce i dvije šnite sira.
  4. Preklopite donjom polovicom sendviča, još kratko pritisnite, samo toliko da se sir otopi, a sendvič dodatno spljošti.