Mesni sushi ili mesna rolada omotana slaninom

2015

Sastojci

  • Za 3 štruce:
  • 850 g miješanog mljevenog mesa
  • list peršina
  • 1 zelena paprika
  • 100 g sira za pizzu
  • 150 g slanine ili pancete
  • 1 žličica ljute mljevene crvene paprike
  • 2 žlice soja umaka
  • 1 žličice šarenog mljevenog papra
  • 2 žličice soli
  • Ostalo:
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • šalica riže
  • 1 žličica svježeg đumbira
  • sol
22 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Mesni sushi ili mesna rolada omotana slaninom

Sushi je tradicionalna japanska metoda pripreme sirove ribe. U našoj verziji ništa nije sirovo, a jedino što se "osushi" je slanina!

Ako redovito pratite Volim meso portal, onda ste sigurno upoznati s najboljom verzijom sushija ikad – onog sa slaninom i mljevenim mesom! Za one koji nisu, neka pogledaju zanimljiv video o pripremi ovog jela.

Nakon par sekundi gledanja tog videa, znao sam da ću prvom prilikom morati isprobati napraviti tako nešto.

Svoju verziju ove mesne rolade sam odlučio oplemeniti dodatnom bojom, kako bi jelo bilo šarenije i više podsjećalo na pravi sushi. Mesni sushi sam poslužio na kuhanoj riži s đumbirom, kako ne bi izostavio glavni sastojak svakog sushija, rižu, ali i kiselkasti okus koji ih karakterizira.

Sushi karakterizira kiselkasti okus i glavni sastojak je riža, stoga sam ovu mesnu verziju sushija odlučio poslužiti na riži kuhanoj s đumbirom.

Idelno, ova rolada se može ispeći na roštilju, ali jednako uspješno je možete pripremiti u pećnici, na dane koji možda nisu idealni za otvorenu vatru.

mesna-rolada-omotana-slaninom-detalj
Priprema:

U mljeveno meso dodajte šaku sitno sjeckanog peršina, sve navedene začine i soja umak. Pripazite na količinu ljute crvene paprike – dozirajte je prema svom ukusu.

Miješajući smjesu rukama, dobro povežite meso sa svim sastojcima te ga ostavite u hladnjaku oko pola sata ili dok ne pripremite ostale namirnice za posluživanje.

U dublji lonac stavite rižu, naribanu cijelu mrkvu i žličicu naribanog đumbira. Prelijte s dvije do dvije i pol šalice vode, dodajte malo soli i pustite rižu da zakuha. Na laganoj vatri završite rižu, a gotova je kada sva tekućina iz nje ispari. Ako volite kremastiju rižu, na kraju joj možete dodati i malo maslaca.

Očistite jedan luk te ga narežite na kolutove, a zatim ih prepolovite. Luk stavite pržiti u prst duboko ulje na srednje jakoj vatri dok ne dobije zlatnu ili zlatno smeđu boju. Izvadite ga na papirnati ubrus i dobro raširite kako bi se što bolje posušio i pretvorio u čips.

Za rolanje “mesnog sushija” trebat će vam posebna podloga motanje sushija. Ako je nemate, možete se slobodno poslužiti prozirnom folijom koja će jednako dobro poslužiti svrsi.

Foliju rastegnite preko daske za rezanje te po njoj posložite slaninu da im se bočni krajevi lagano preklapaju i da nema rupa u tom sloju. Rukama zatim utisnite meso s jedne strane preko slanine. Mesom prekrijte oko 2/3 slanine na debljinu od 1 centimetra.

Po sredini mljevenog mesa posložite sir za pizzu i zelenu papriku narezane na štangice.

Primite rastezljivu foliju i lagano s njom preklopite mljeveno meso preko punjenja. Držite foliju nategnutom kako bi dobili ravnomjeran oblik rolade. Nastavite rolati do kraja, a kad ste gotovi, premjestite roladu u protvan pazeći da vam je kraj rolade, točnije vrh slanine, na dnu. U suprotnom će vam se slanina odmotati prilikom pečenja.

Ponovite proces dok za sve tri rolade te ih stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva, 20 do 25 minuta.

Kada su rolade pečene, dozvolite im da se ohladi par minuta kako bi ih mogli narezati.

Narezanu štrucu poslužite na riži s đumbirom, a preko nje posipajte čips od luka. Kao priloge možete koristiti sve što vam paše – od soja umaka do kajmaka.

Vezani članci