Kad se nađem u situaciji da jedem vani, ili čak kod naručivanja dostave, na mjestima koja nude roštilj uvijek volim isprobati gurmansku pljeskavicu.
Ima nešto posebno slasno u kombinaciji mljevenog mesa, komadića dimljene slanine i drugih sastojaka koji mi gurmansku pljeskavicu uvijek učine neodoljivim jelom. Draža mi je i od samih (šiš)ćevapa.
Upravo mi je jedna odlična zagrebačka gurmanska pljeskavica posadila ideju o izradi našpikane mesne štruce, ali u pojedinačnom, mini izdanju.
U ovom receptu, bijeli kruh je zamijenilo kukuruzno pecivo, štruca je obogaćena slaninom, omotana pancetom i premazana umakom koji se tijekom pečenja divno karamelizirao.
SASTOJCI
Priprema:
- Pripremite sve sastojke za mesnu štrucu. Kukuruzno pecivo ili kruh narežite na kockice široke 1 centimetar. Dimljenu slaninu i korijen peršina narežite na malo manje kockice.
- U dubokoj posudi začinite mljeveno meso s 2-3 žličice soli, 1 žlicom papra i žličicom mljevene crvene paprike. Rukama pomiješajte meso sa začinima, potom dodajte kruh, peršin i slaninu.
- Ako nije stariji i tvrd, kruh ne morate namakati u mlijeku ili vodi. Ideja je da se jasno osjeti teksturom i okusom u mesnoj štruci. Pomiješajte dobro još jednom sve sastojke dok ne dobijete jednoličnu smjesu za mesnu štrucu.
- Od dobivene smjese uzmite dovoljno mesa da možete s dvije ruke napraviti veću mesnu kuglu. Kada ste napravili kuglu, stavite ju na dasku i dlanom lagano utisnite u oblik deblje pljeskavice. Od ove količine smjese ćete dobiti oko 8 ili 9 pljeskavica.
- Oko svake male štruce omotajte dvije do tri trake pancete koje ćete učvrstiti čačkalicama da se ne odmotaju prilikom pečenja. Na kraju ih još premažite posebnim premazom.
- Premaz napravite tako da 3 žlice kečapa pomiješate sa žlicom balzamičnog octa i malo mrvljenog čilija. Obavezno premažite mesne štruce, a po želji možete i pancetu koja ih obrubljuje.
- Gurmanske mesne štruce pecite na 200 °C u prethodno zagrijanoj pećnici barem 30 minuta, a ako ste napravili malo veće štruce, pecite ih oko 40-45 minuta.
- Gotove gurmanske mesne štruce poslužite na svježe kuhanoj začinjenoj palenti.