×
×
Branimir odrezak u umaku od gljiva i pršuta
Recepti

Branimir odrezak u umaku od gljiva i pršuta

Odrezak Branimir jelo je koje, kad ga jednom probate, nećete tako skoro zaboraviti. Iako djeluje zahtjevno, uz pravovremeno obavljene sve predradnje, sama priprema teći će brzo i glatko.

Pod receptima za Branimir odrezak naći ćete u sastojcima gotovo sve, od svinjetine do teletine i odležane junetine. Kako meni takva nije bila dostupna, pokušala sam je sama improvizirati.

Pretpostavljam da nisam postigla onu kvalitetu odležanog mesa koju postignu stručnjaci, ali se nadam da sam se barem približila.

Ako ne želite u receptu koristiti odreske svinjetine ili teletine, nego odležane juneće odreske, napravite ih na sljedeći način.

Posolite ih i popaprite, dobro nauljite mješavinom suncokretova i maslinova ulja (ja sam dodala i dvije grančice ružmarina) pa ih složite ili zarolajte jednog preko drugog. Sve umotajte u čistu kuhinjsku krpu koju ste prethodno natopili pa ocijedili u slanoj vodi.

Ostavite ih da tako stoje u hladnjaku od 24 sata pa sve do maksimalno tri tjedna.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneći but

Priprema:

  1. Odležane odreske napunite kuhanom šunkom i sirom, pa preklopite. Po potrebi ih lagano istanjite na rubovima da biste ih lakše preklopili i zatvorili.
  2. Stavite ih na ugrijanu mješavinu maslaca i maslinova ulja, preklopljenom stranom prema dole, da se spoj zapeče, a vi time spriječite otvaranje i curenje otopljenog sira.
  3. Pecite dok ne dobiju zlatno smeđu boju, pa okrenite na drugu stranu. Po želji dok se peku možete dodati i grančicu ružmarina da se peče zajedno s njima, a pri okretanju je izvadite.
  4. Pečene odreske izvadite na topli tanjur, a na masnoću koja je ostala dodajte narezane šampinjone, kratko pržite, pa dodajte na rezance narezan pršut.
  5. Zalijte sve konjakom i flambirajte. Pričekajte da se plamen ugasi, dodajte temeljac, a kad i on prokuha i zgusne se, umiješajte mileram.
  6. Sve promiješajte, vratite odreske i još vrlo kratko kuhajte, a na kraju dodajte sitno nasjeckan peršin.
  7. Servirajte uz prilog ili salatu po želji.