×
×
Salisbury odrezak: Retro jelo s potpisom
Recepti

Salisbury odrezak: Retro jelo s potpisom

Salisbury odrezak je u svojoj osnovi zapravo pljeskavica od mljevene junetine uparena s umakom od karameliziranog luka i poslužena s pireom ili tjesteninom.

Odrezak Salisbury klasičan je primjer retro jela s potpisom. Autor je James Salisbury, američki liječnik i jedan od prvih zagovornika prehrane s malim udjelom ugljikohidrata.

Kako je kao liječnik služio u američkom građanskom ratu, susretao se i s mnoštvom probavnih tegoba i bolesti i nekako zaključio da bi se mnoge od njih dale umanjiti prehranom zasnovanom na mljevenoj govedini.

Tako je nastao Salisbury odrezak, kojeg je propisivao poput lijeka kojeg bi trebalo jesti tri puta dnevno i zalijevati s mnogo vode.

U svojoj osnovi hamburger, odrezak vjerojatno ne bi preživio u kolektivnoj svijesti, da nisu uslijedili Prvi i Drugi svjetski rat i potreba da se iz svakodnevnog govora izbace nazivi njemačkog porijekla ili prizvuka, pri čemu je Salisbury steak zvučao daleko bolje od hamburgera.

Dotjeran začinima i sparen s tradicionalnim britanskim umakom od karameliziranog luka (gravy), Salisbury je postao nezaobilazno jelo poslijeratnog razdoblja i ušao u povijest.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
90 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

    ZA UMAK:

Priprema:

  1. Skuhajte rižu i ostavite da se prohladi.
  2. Pripremite umak. Ugrijte maslac i dodajte luk narezan na tanke ploške. Pržite, povremeno miješajući da luk omekša i počne se karamelizirati. Kad poprimi tamniju boju, zalijte sa 100 ml temeljca, smanjite vatru, poklopite i nastaviti pirjati, povremeno dodavajući manje količine temeljca, da spriječite zagorijavanje.
  3. Pirjajte otprilike 25-30 minuta, da se luk potpuno karamelizira, do tamno smeđe boje. Dodajte brašno ili škrobno brašno i pržite, miješajući, minutu do dvije. Dodajte vino, pričekajte da ispari do polovice pa ulijte ostatak temeljca i dodajte koncentrat rajčice i ocat.
  4. Na umjerenoj vatri kuhajte još desetak minuta, pa začinite solju i paprom. Smanjite temperaturu na minimum i održavajte umak toplim.
  5. Za odreske pomiješajte mljevenu junetinu s kuhanom rižom pa umiješajte jaje, sol, papar, usitnjen češnjak i peršin, Worcestershire umak i timijan. Dobro promiješajte, najbolje rukama. Od dobivene smjese formirajte četiri ovalna odreska, debela otprilike 1,5-2 cm.
  6. Ugrijte na tavi maslinovo ulje, pa pržite odreske 3 minute sa svake strane. Zatim ih prelijte umakom i nastaviti kuhati na umjerenoj vatri idućih desetak minuta.
  7. Salisbury odrezak se tradicionalno služi uz pire krumpir ili tjesteninu.