Brzo i lagano: Orzo s piletinom i paprikama

2016

Sastojci

  • 500 g pilećih bataka i zabataka
  • feferoni ili ljute papričice u količini po ukusu
  • po pola crvene, zelene i žute paprike
  • 1 paprika babura
  • 4-5 češnja češnjaka
  • 2 žlice aceto balsamica
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • žlica dimljene mljevene crvene paprike
  • svježi ili sušeni origano
  • 200 g orzo ili risini tjestenine
  • 300 ml pilećeg temeljca
  • cherry rajčice
  • nekoliko listova svježeg bosiljka
  • crne odkoštene masline
  • feta sir
5 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Brzo i lagano: Orzo s piletinom i paprikama

Iako prave vrućine još nisu nastupile, sve više smo u potrazi za obrocima koji se relativno brzo pripremaju, a sadrže i meso i priloge u jednom. Jedno od takvih je i današnji orzo s piletinom.

Većini će prva asocijacija biti ječam i neće biti u krivu, no orzom se naziva i vrsta tjestenine koja oblikom podsjeća na ječam, a skuhana ostavlja dojam kao da je riječ o orzotu ili rižotu, pa je vrlo pogodna za “sve u jedan” kombinacije, poput ove današnje.

Ne uspijete li pronaći orzo tjesteninu, potražite risine, koje sam i ja koristila u receptu. Ako vam ni to ne pođe za rukom, ovaj recept uvijek možete iskoristiti kao osnovu za dobar rižoto.

orzo-s-piletinom

Priprema:

Piletinu odkoštite i narežite na komadiće veličine jednog zalogaja. Feferone nasjeckajte, paprike narežite na rezance, češnjak protisnite.

Na ugrijano maslinovo ulje dodajte meso, posolite i popaprite, dodajte žlicu dimljene paprike, sitno sjeckani češnjak i aceto balsamico, sve dobro promiješajte pa pržite, miješajući, dok se sve meso ne obloži začinima i zaprži sa svih strana, otprilike 5 minuta. Dodajte svježi ili sušeni origano, pa pržite još kraće vrijeme, da se komadići mesa potpuno ispeku, a zatim meso izvadite na topli tanjur.

Na preostalu masnoću dodajte još žlicu maslinova ulja, a zatim dodajte feferone i paprike, pa pržite dok se paprike počnu lagano karamelizirati na rubovima.

Dodajte tjesteninu i još jednu žlicu maslinova ulja, pa sve promiješajte i zalijte temeljcem.

Kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući (u suprotnom će vam se tjestenina zalijepiti za dno posude) dok tjestenina ne upije svu tekućinu i omekša, ali je još uvijek al dente. Ako je tjestenina u sredini i dalje tvrda, dodajte po potrebi još temeljca ili vruće vode.

Vratite u orzo piletinu, dodajte odkoštene masline, pa sve ponovo promiješajte da se meso ugrije.

Servirajte s cherry rajčicama koje nakapajte maslinovim uljem i sve pospite feta sirom i listovima svježeg bosiljka.

Vezani članci