Većini će prva asocijacija biti ječam i neće biti u krivu, no orzo je i vrsta tjestenine koja oblikom podsjeća na ječam. Skuhana ostavlja dojam kao da je riječ o orzotu ili rižotu, pa je vrlo pogodna za “sve u jedan” kombinacije, poput ove današnje.
Ne uspijete li pronaći orzo tjesteninu, potražite risine, koje sam i ja koristila u receptu. Ako vam ni to ne pođe za rukom, ovaj recept uvijek možete iskoristiti kao osnovu za dobar rižoto.
SASTOJCI
Priprema:
- Piletinu odkoštite i narežite na komadiće veličine jednog zalogaja. Feferone nasjeckajte, paprike narežite na rezance, češnjak protisnite.
- Na ugrijano maslinovo ulje dodajte meso. Posolite i popaprite, dodajte žlicu dimljene paprike, sitno sjeckani češnjak i aceto balsamico. Sve dobro promiješajte pa pržite, miješajući, dok se sve meso ne obloži začinima i zaprži sa svih strana, otprilike 5 minuta. Dodajte svježi ili sušeni origano, pa pržite još kraće vrijeme, da se komadići mesa potpuno ispeku, a zatim meso izvadite na topli tanjur.
- Na preostalu masnoću dodajte još žlicu maslinova ulja, a zatim dodajte feferone i paprike, pa pržite dok se paprike počnu lagano karamelizirati na rubovima.
- Dodajte tjesteninu i još jednu žlicu maslinova ulja, pa sve promiješajte i zalijte temeljcem.
- Kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući (u suprotnom će vam se tjestenina zalijepiti za dno posude) dok tjestenina ne upije svu tekućinu i omekša, ali je još uvijek al dente. Ako je tjestenina u sredini i dalje tvrda, dodajte po potrebi još temeljca ili vruće vode.
- Vratite u orzo piletinu, dodajte odkoštene masline, pa sve ponovo promiješajte da se meso ugrije.
- Servirajte s cherry rajčicama koje nakapajte maslinovim uljem i sve pospite feta sirom i listovima svježeg bosiljka.