U skladu s onim što sam vam nedavno napisala o gulašu i paprikašu, naslov nam ne stoji. Čim je svinjski, nije paprikaš. Paprikaš se kao naziv upotrebljava kad je riječ o peradi ili ribi.
No, pa onda je gulaš.
Nije, gulaš je jušastiji. Mi želimo gušći umak sa svinjetinom i paprikom, a ne jelo na žlicu.
Pa onda je riječ o perkeltu.
Nije ni perkelt, on se radi od junetine ili teletine.
Pa dobro, nek’ bude ragu.
Ne može biti ragu, za ragu bismo morali dodati rajčicu. I evo nas opet na početku.
Po mojoj definiciji, a uz dužno poštovanje junetini i teletini, ovo bi bio nekakav perkelt, iako je kad kažemo paprikaš od svinjetine, svima jasno o čemu govorimo.
Uz to, ovo je samo jedna od varijanti na koje ga možete pripremiti. Ja sam se odlučila za veću količinu luka i povrća koja je umaku dala gustoću, ali ovisno o ukusu, možete ga pripremiti i na drugačiji način.
Smanjite količinu luka i izostavite povrće i dobit ćete paprikaš intenzivnije boje i okusa po mljevenoj paprici. No takvog će umaka, jer ste smanjili količinu luka i izostavili povrće, biti vrlo malo. Ako se u ovom trenutku prevarite i dolijete previše tekućine, dobit ćete gulaš.
No, želite li ipak da umaka ima više, ali da je i dalje gust, uz mljevenu papriku, možete dodati i pola žlice, do žlicu brašna. Pritom morate biti oprezni i češće miješati i dolijevati tekućinu, da vam se brašno, odnosno zaprška koju ste na taj način napravili, ne primi za dno posude i zagori.
I bez obzira koje mu ime nadjenete, želim vam dobar tek.
SASTOJCI
Priprema:
- Meso narežite na kockice brida otprilike 2 cm. Luk sitno nasjeckajte, mrkvu očistite i nerežite na tanke ploške, paprike na rezance.
- Na svinjskoj masti pržite luk da povene. Lagano ga posolite, dodajte u par navrata manje količine vode i pirjajte na laganoj vatri da omekša i počne se raspadati. Kad je dovoljno omekšao, pričekajte da sva tekućina ispari i luk se ponovo počne pržiti, pojačajte vatru i dodajte meso narezano na kockice.
- Pržite da meso promijeni boju, dodajte mrkvu i paprike, ponovo smanjite vatru i pirjajte da meso otpusti tekućinu, a mrkva i paprike omekšaju.
- Kad tekućina ponovo ispari, dodajte sol, papar i žlicu ili dvije crvene mljevene paprike. Volite li ljuće, stavite i ljute mljevene paprike po ukusu. Sve dobro promiješajte i zapržite, pa zalijte temeljcem ili vodom, toliko da pokrije sadržaj, smanjite vatru i kuhajte polupokriveno, da meso potpuno omekša, a umak se zgusne.
- Povremeno promiješajte i dolijevajte manje količine vode ili temeljca. Pred kraj umiješajte sjeckani peršin.
- Poslužite uz tjesteninu, po želji dodajte žlicu vrhnja ili milerama.