Napravite paprikaš od svinjetine

2016

Sastojci

  • 500 g svinjske lopatice
  • 500 g luka
  • 2-3 svježe crvene paprike
  • 2-3 srednje velike mrkve
  • 1-2 žlice mljevene crvene paprike (slatke, ljute ili obje)
  • sol, papar
  • svinjska mast
  • temeljac
  • vezica peršinova lišća
14 Siječanj 2016, Komentari: 1

Nije paprikaš ni perkelt jer je svinjski. Nema rajčice pa ne može biti ragu, pregust je da bi bio gulaš. Kako god nazvali ovo jelo, trebate biti sigurni u jedno - jako je ukusno.

U skladu s onim što sam vam nedavno napisala o gulašu i paprikašu, naslov nam ne stoji. Čim je svinjski, nije paprikaš. Paprikaš se kao naziv upotrebljava kad je riječ o peradi ili ribi.

No, pa onda je gulaš.

Nije, gulaš je jušastiji. Mi želimo gušći umak sa svinjetinom i paprikom, a ne jelo na žlicu.

Pa onda je riječ o perkeltu.

Nije ni perkelt, on se radi od junetine ili teletine.

Pa dobro, nek’ bude ragu.

Ne može biti ragu, za ragu bismo morali dodati rajčicu. I evo nas opet na početku.

Po mojoj definiciji, a uz dužno poštovanje junetini i teletini, ovo bi bio nekakav perkelt, iako je kad kažemo paprikaš od svinjetine, svima jasno o čemu govorimo.

Uz to, ovo je samo jedna od varijanti na koje ga možete pripremiti. Ja sam se odlučila za veću količinu luka i povrća koja je umaku dala gustoću, ali ovisno o ukusu, možete ga pripremiti i na drugačiji način.

Smanjite količinu luka i izostavite povrće i dobit ćete paprikaš intenzivnije boje i okusa po mljevenoj paprici. No takvog će umaka, jer ste smanjili količinu luka i izostavili povrće, biti vrlo malo. Ako se u ovom trenutku prevarite i dolijete previše tekućine, dobit ćete gulaš.

No, želite li ipak da umaka ima više, ali da je i dalje gust, uz mljevenu papriku, možete dodati i pola žlice, do žlicu brašna. Pritom morate biti oprezni i češće miješati i dolijevati tekućinu, da vam se brašno, odnosno zaprška koju ste na taj način napravili, ne primi za dno posude i zagori.

I bez obzira koje mu ime nadjenete, želim vam dobar tek.

paprikas-od-svinjetine-detalj

Priprema:

Meso narežite na kockice brida otprilike 2 cm. Luk sitno nasjeckajte, mrkvu očistite i nerežite na tanke ploške, paprike na rezance.

Na svinjskoj masti pržite luk da povene. Lagano ga posolite, dodajte u par navrata manje količine vode i pirjajte na laganoj vatri da omekša i počne se raspadati. Kad je dovoljno omekšao, pričekajte da sva tekućina ispari i luk se ponovo počne pržiti, pojačajte vatru i dodajte meso narezano na kockice. Pržite da meso promijeni boju, dodajte mrkvu i paprike, ponovo smanjite vatru i pirjajte da meso otpusti tekućinu, a mrkva i paprike omekšaju.

Kad tekućina ponovo ispari, dodajte sol, papar i žlicu ili dvije crvene mljevene paprike. Volite li ljuće, stavite i ljute mljevene paprike po ukusu. Sve dobro promiješajte i zapržite, pa zalijte temeljcem ili vodom, toliko da pokrije sadržaj, smanjite vatru i kuhajte polupokriveno, da meso potpuno omekša, a umak se zgusne.

Povremeno promiješajte i dolijevajte manje količine vode ili temeljca. Pred kraj umiješajte sjeckani peršin.

Poslužite uz tjesteninu, po želji dodajte žlicu vrhnja ili milerama.

Vezani članci