×
×
Napravite paprikaš od svinjetine
Recepti

Napravite paprikaš od svinjetine

Nije paprikaš ni perkelt jer je svinjski. Nema rajčice pa ne može biti ragu, pregust je da bi bio gulaš. Kako god nazvali ovo jelo, trebate biti sigurni u jedno – jako je ukusno.

U skladu s onim što sam vam nedavno napisala o gulašu i paprikašu, naslov nam ne stoji. Čim je svinjski, nije paprikaš. Paprikaš se kao naziv upotrebljava kad je riječ o peradi ili ribi.

No, pa onda je gulaš.

Nije, gulaš je jušastiji. Mi želimo gušći umak sa svinjetinom i paprikom, a ne jelo na žlicu.

Pa onda je riječ o perkeltu.

Nije ni perkelt, on se radi od junetine ili teletine.

Pa dobro, nek’ bude ragu.

Ne može biti ragu, za ragu bismo morali dodati rajčicu. I evo nas opet na početku.

Po mojoj definiciji, a uz dužno poštovanje junetini i teletini, ovo bi bio nekakav perkelt, iako je kad kažemo paprikaš od svinjetine, svima jasno o čemu govorimo.

Uz to, ovo je samo jedna od varijanti na koje ga možete pripremiti. Ja sam se odlučila za veću količinu luka i povrća koja je umaku dala gustoću, ali ovisno o ukusu, možete ga pripremiti i na drugačiji način.

Smanjite količinu luka i izostavite povrće i dobit ćete paprikaš intenzivnije boje i okusa po mljevenoj paprici. No takvog će umaka, jer ste smanjili količinu luka i izostavili povrće, biti vrlo malo. Ako se u ovom trenutku prevarite i dolijete previše tekućine, dobit ćete gulaš.

No, želite li ipak da umaka ima više, ali da je i dalje gust, uz mljevenu papriku, možete dodati i pola žlice, do žlicu brašna. Pritom morate biti oprezni i češće miješati i dolijevati tekućinu, da vam se brašno, odnosno zaprška koju ste na taj način napravili, ne primi za dno posude i zagori.

I bez obzira koje mu ime nadjenete, želim vam dobar tek.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Gulaš kocke

Priprema:

  1. Meso narežite na kockice brida otprilike 2 cm. Luk sitno nasjeckajte, mrkvu očistite i nerežite na tanke ploške, paprike na rezance.
  2. Na svinjskoj masti pržite luk da povene. Lagano ga posolite, dodajte u par navrata manje količine vode i pirjajte na laganoj vatri da omekša i počne se raspadati. Kad je dovoljno omekšao, pričekajte da sva tekućina ispari i luk se ponovo počne pržiti, pojačajte vatru i dodajte meso narezano na kockice.
  3. Pržite da meso promijeni boju, dodajte mrkvu i paprike, ponovo smanjite vatru i pirjajte da meso otpusti tekućinu, a mrkva i paprike omekšaju.
  4. Kad tekućina ponovo ispari, dodajte sol, papar i žlicu ili dvije crvene mljevene paprike. Volite li ljuće, stavite i ljute mljevene paprike po ukusu. Sve dobro promiješajte i zapržite, pa zalijte temeljcem ili vodom, toliko da pokrije sadržaj, smanjite vatru i kuhajte polupokriveno, da meso potpuno omekša, a umak se zgusne.
  5. Povremeno promiješajte i dolijevajte manje količine vode ili temeljca. Pred kraj umiješajte sjeckani peršin.
  6. Poslužite uz tjesteninu, po želji dodajte žlicu vrhnja ili milerama.