Pečena glazirana svinjska koljenica

2021

Sastojci

  • 1 PIK svinjska koljenica s kostima i kožom (oko 2 kg)
  • 2 žličice soli
  • 2 žličice dimljene crvene paprike
  • 1 žličica sjemenki gorušice
  • 1 žličica zrna pimenta
  • ½ žličice sjemenki korijandera
  • ½ žličice timijana
  • ½ žličice svježe mljevenog papra
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 4 velike ljutike
  • 1 glavica češnjaka
  • 2 lovorova lista
  • 2 zvjezdasta anisa
  • 300 ml cidera od jabuke
  • 200 ml mesnog temeljca
  • 500 g krumpira
  • 2 kiselkaste jabuke
27 Siječanj 2021, Komentari: Komentari isključeni za Pečena glazirana svinjska koljenica

Legenda kaže da novu godinu treba dočekati uz svinjetinu na stolu kako bi bila uspješna i prosperitetna.

Nama se takve legende jako sviđaju pa smo u to ime pripremili pečenu glaziranu svinjsku koljenicu u cideru od jabuke.

Ovako pripremljena koljenica nevjerojatno je mekana, sočna i aromatična, a što je najbolje ne iziskuje veliki trud i rad. Zapravo većinu posla će odraditi pećnica, a vi samo povremeno trebate provjeriti situaciju te na kraju dodati pokoji krumpir.

Ipak, kako bi meso bilo potpuno aromatično treba ga natrljati mješavinom začina, dan ranije. Ovaj korak nemojte preskočiti jer će stajanjem začini i sol prodrijeti u meso i tako ga učiniti nevjerojatno ukusnim.

glazirana-svinjska-koljenica-02

Priprema:

Oštrim nožem zarežite kožu na koljenici u mrežu rombova. Vodite računa da zarežete samo kožu, a ne i meso.

U mužaru pomiješajte sol, dimljenu, crvenu papriku, sjemenke gorušice, piment, korijander, timijan i papar pa sve dobro usitnite tučkom. Ovom smjesom natrljajte svinjetinu posebno gurajući začine u zareze na koži.

Ovako začinjenu koljenicu stavite u posudu, poklopite je i ostavite u hladnjaku 24 sata. Sutradan je izvadite iz hladnjaka barem sat vremena prije pečenja.

Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Svinjetinu prebacite u posudu za pečenje s poklopcem, prelijte je s dvije žlice maslinovog ulja i ubacite u zagrijanu pećnicu. Pecite je 20 minuta ili dok se kožica lijepo ne zarumeni.

Dok se meso peče ogulite ljutike, a glavici češnjaka odrežite samo gornji dio.

Smanjite temperaturu pećnice na 150 stupnjeva pa oko mesa posložite pripremljene ljutike i glavicu češnjaka. Dodajte i lovor i zvjezdasti anis. Prelijte sve ciderom od jabuke i mesnim temeljcem pa poklopite posudu. Pecite poklopljeno 2 sata.

Malo prije isteka 2 sata ogulite i operite krumpire i jabuke te ih narežite na manje komade. Sada otklopite posudu s mesom, ubacite krumpire i jabuke, malo ih posolite i pojačajte temperaturu pečenja na 180 stupnjeva. Pecite sve još pola sata ili dok krumpiri nisu pečeni.

Pečeno meso izvadite iz pećnice, pažljivo ga prebacite na pladanj i premažite gustim umakom koji je ostao od pečenja. Oko mesa rasporedite pečene krumpire, jabuke i ostatke ljutika i češnjaka.

Poslužite odmah uz mladi luk ili salatu po izboru.

Vezani članci