Riža je vjerojatno najzastupljenija namirnica na svijetu. Gotovo da i ne postoji svjetska kuhinja koja je ne poznaje ili ne koristi. Varijacija i izvedenica jela s rižom je mnogo, baš kao i njenih sorti, a one najpoznatije svakako su rižoto, pilav i paella.
Iako su na prvi pogled ova tri slavna jela potpuno različita ona ipak dijele neka zajednička obilježja. Sva tri zahtijevaju određeno znanje i tehničku vještinu za pripremu. Isto tako, svako od ovih jela u osnovi se oslanja na rižinu mogućnost laganog upijanja tekućine i otpuštanja škroba.
Ovisno o tehnikama koje se koriste u pripremi dobit ćete kremasto jelo poput rižota ili pak ono u kojem se zrna riže ne lijepe već su rastresita i kompaktna kao kod pilava.
Koju vrstu riže odabrati za koje jelo
Dakako konačni rezultat ne ovisi samo o tehnikama i načinu pripreme već je važno pravilno odabrati i vrstu riže za određeno jelo.
Tako je za klasični talijanski rižot najbolje odabrati sorte arborio i carnaroli. Za bliskoistočne verzije pilava treba birati rižu dugog zrna poput basmatija ili jasmin riže, dok se španjolska paella priprema sa sortom bomba, bahia ili senia.
Kako bi svako od ovih jela bilo savršeno ukusno morate mu posvetiti i svoju potpunu pažnju, miješati ga, paziti i maziti. Zapravo, kad se upustite u svijet jela s rižom shvatite da ona nisu nimalo jednostavna.
Što je riža iz pećnice
Upravo zbog toga danas imamo mnogo jednostavnije rješenje – rižu iz pećnice koja se gotovo sama priprema, a vi za to vrijeme radite nešto drugo.
Da odmah razjasnimo – ovo jelo nije rižot, ali nije niti pilav, niti paella. Ono je kombinacija svega pomalo. Za njega vam ne treba posebna kulinarska vještina, niti koncentracija, a opet je vrlo ukusno, dovoljno kremasto i s onim posebnim šmekom koji samo pećnica može dati jelu.
S obzirom na to da je riječ o pripremi riže u pećnici ne morate biti previše pedantni s odabirom sorte riže, ali ipak preporučujemo sitniju rižu, srednjeg zrna koja će se brže skuhati.
Sve ostalo je vrlo jednostavno. Prepržite luk i meso, dodajte ih riži, zalijte sve temeljcem i ubacite u pećnicu na pola sata. Nakon toga slijedi samo uživanje u ukusnom obroku.
SASTOJCI
Priprema:
- Svinjetinu narežite na kockice veličine zalogaja i posolite je. Na tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite nasjeckani luk. Kad omekša dodajte mu svinjetinu i nastavite sve pržiti dok svinjetina ne uhvati koricu sa svih strana. Maknite s vatre.
- Rižu operite pod mlazom hladne vode pa je prebacite u vatrostalnu posudu za pečenje. Dodajte grašak i žličicu soli te sve dobro promiješajte. Dodajte prženo meso i luk, još jednom sve dobro promiješajte pa prelijte vrućim temeljcem.
- Posudu prekrijte aluminijskom folijom i sve pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 30 minuta. Nakon pola sata maknite foliju, riža bi sada trebala upiti svu tekućinu, dobro sve promiješajte i po želji još malo zapecite pod grilom.
- Poslužite odmah posipano ribanim Grana padano sirom i uz salatu po želji.