Bez luka ne možemo zamisliti porciju ćevapa, slaninu narezanu na kockice ili pak krumpir salatu. No luk rijetko kad termički obrađujemo i jedemo kao prilog, osim ako se možda ne radi o nekom umaku.
Prženi kolutovi luka nam nisu nepoznat prilog u restoranima gdje se mogu pojesti mesne delicije, poput dobrog odreska. No što ako se ti prženi kolutovi luka mogu učiniti još boljima, ukusnijima, za prste polizati…
Mogu biti bolji, ako pratite recept u nastavku. Jer slanina čini apsolutno sve boljim.
SASTOJCI
Priprema:
- Luk očistite pa ga po širini narežite na kolutove debljine prsta. Iz svakog koluta uklonite sredinu i sačuvajte za neku drugu namjenu. Ostale komade luka razdvojite u zasebne kolutove.
- Svaki kolut luka premažite ljutim umakom po želji. Ako nemate gotov umak, npr. Tabasco ili Srirachu, napravite brzi ljuti umak tako da pomiješate malo čili papričice sa pasiranom rajčicom i njome premažete kolutove luka.
- Potom svaki kolut luka pažljivo omotajte šnitom slanine. Motajte je pod kutem od 45 stupnjeva kako bi što bolje pratila oblik koluta i kako biste mogli "zatvoriti krug". Kolut na kraju možete probosti čačkalicom ili drvenim ražnjićem kako biste učvrstili krajeve slanine.
- Omotane kolutove luka pecite na roštilju ili u pećnici dok slanina ne postane hrskava. Luk poslužite kao finger food uz neki umak ili salatu po izboru, a odlično funkcionira i kao prilog delicijama s roštilja.