×
×
Uskrs: Pletenica punjena šunkom i sirom
Iz pećnice

Uskrs: Pletenica punjena šunkom i sirom

Osim šunke u kruhu, sastavni dio uskršnje trpeze su često i punjene pletenice izrađene od lisnatog ili dizanog tijesta. Okušajte se u pripremi ove dekorativne i ukusne pletenice punjene šunkom.

Uskršnja trpeza nije potpuna bez šunke  kuhane, pečene ili ušuškane u kruhu.

Vrlo popularne i atraktivne za poslužiti i razne su pletenice punjene šunkom. Tijesto možete prilagoditi svojem ukusu i vještini pa ih napraviti i od lisnatog tijesta, no slijedite li današnji recept ni ona od dizanog ne bi trebala biti bauk.

Od količine tijesta navedene u receptu možete napraviti jednu veliku pletenicu, ali imate li volje i vremena, još ljupkije će izgledati podijelite li tijesto nakon što ste ga zamijesili, na više loptica, pa napravite nekoliko manjih pletenica.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Šunka u ovitku

  ZA TIJESTO:

  ZA NADJEV:

Priprema:

 1. Otopite kvasac u 200 ml mlakog mlijeka kojem ste dodali dvije žličice šećera. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i solju, u sredini napravite udubinu pa u nju ulijte kvasac rastopljen u mlijeku. Ostavite da kvasac naraste pa dodajte sve preostale sastojke i zamijesite glatko tijesto. Ostavite na toplom da udvostruči obujam.
 2. Za to vrijeme pripremite nadjev. Svježi kravlji sir pomiješajte s mileramom da dobijete kremu, posolite pa umiješajte naribani sir i razmućeno jaje. Dodajate na sitne kockice narezanu papriku i mladi luk. Smjesa mora biti kremasta i ne previše rijetka.
 3. Nakon što je tijesto naraslo, razvaljajte ga u kvadrat veličine lima za pečenje. Prenesite u lim pa srednju trećinu tijesta ostavite cijelu, a dvije postranične, na jednakom razmacima, ukoso zarežite do srednje trećine.
 4. Premažite sredinu senfom, pa djelomično ih preklapajući, posložite šnite šunke čitavom sredinom. Po šunki rasporedite pripremljeni nadjev, a zatim opet sve pokrijte šunkom.
 5. Sad počnite plesti pletenicu. Zatvorite krajeve, a zatim naizmjence preklapajte sredinu trakama tijesta koje ste prethodno zarezali s obje strane. Tako dobivenu pletenicu premažite žumanjkom razmućenim s malo mlijeka pa pecite 30 minuta na 200 °C.
 6. Radite li više manjih pletenica, prilagodite dužinu pečenja njihovoj veličini.
 7. Pletenicu možete servirati i jesti odmah, ali računajte da je nadjev, zbog otopljenog sira, još tekuć. Želite li to izbjeći, ostavite je da se ohladi na sobnu temperaturu.