Ćevapi ili sarma? Ne samo da i jedno i drugo ima svoje fanatične poklonike, nego se ljubav prema oba ta kultna jela, vrlo često može pronaći u jednoj osobi. A to izbor i odluku čini još težom. Poigrajte se za promjenu, otklonite dilemu i spojite ih. Dok čekate da se vaše ovosezonsko zelje ukiseli, iskoristite to vrijeme i složite sarmu od svježeg kupusa i ćevapa.
SASTOJCI
Priprema:
- Na masti povenite sitno sjeckani luk i papriku narezanu na tanke rezance. Kad sva tekućina ispari, dodajte usitnjene pelate i sok, pa kuhajte da se umak zgusne.
- Za to vrijeme stavite kuhati vodu kojoj ste dodali po žlicu soli, šećera i bijelog octa, pa kad zakuha, dodajte čitavu glavicu kupusa kojem ste izdubili korijen. Kuhajte dok se listovi počnu odvajati i kako se koji odvoji, stavljajte ga u cjedilo. Odvojite otprilike 15-tak listova.
- Kad se prohlade, odstranite ili istanjite korijen lista, pa uvijte sarmice. Slažite ih u posudu, kojoj ste dno prekrili narezanim preostalim kupusom.
- Zalijte umakom od rajčice, pa vodom ili temeljcem, ali samo toliko da pokrije sarmice. Računajte na to da kupus i sam pri kuhanju otpušta tekućinu. Po želji dodajte i koju kobasicu ili komadiće prošarane slanine.
- Kad zakuha, polupokriveno i na umjerenoj vatri, kuhajte otprilike sat vremena ili dok se tekućina smanji na otprilike trećinu.
- Nakon toga na 15 minuta do pola sata, lonac (ako se na ovo odlučite, vodite računa da sarme u samom početku, stavite kuhati u posudu koja podnosi i više temperature) možete staviti i u pećnicu na 160 °C, da se sarmice lagano zapeku.