×
×
Sarma od svježeg kupusa i ćevapa
Recepti

Sarma od svježeg kupusa i ćevapa

Ćevapi ili sarma? Ne samo da i jedno i drugo ima svoje fanatične poklonike, nego se ljubav prema oba ta kultna jela, vrlo često može pronaći u jednoj osobi.

Ćevapi ili sarma? Ne samo da i jedno i drugo ima svoje fanatične poklonike, nego se ljubav prema oba ta kultna jela, vrlo često može pronaći u jednoj osobi. A to izbor i odluku čini još težom. Poigrajte se za promjenu, otklonite dilemu i spojite ih. Dok čekate da se vaše ovosezonsko zelje ukiseli, iskoristite to vrijeme i složite sarmu od svježeg kupusa i ćevapa.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneći ćevapi

Priprema:

  1. Na masti povenite sitno sjeckani luk i papriku narezanu na tanke rezance. Kad sva tekućina ispari, dodajte usitnjene pelate i sok, pa kuhajte da se umak zgusne.
  2. Za to vrijeme stavite kuhati vodu kojoj ste dodali po žlicu soli, šećera i bijelog octa, pa kad zakuha, dodajte čitavu glavicu kupusa kojem ste izdubili korijen. Kuhajte dok se listovi počnu odvajati i kako se koji odvoji, stavljajte ga u cjedilo. Odvojite otprilike 15-tak listova.
  3. Kad se prohlade, odstranite ili istanjite korijen lista, pa uvijte sarmice. Slažite ih u posudu, kojoj ste dno prekrili narezanim preostalim kupusom.
  4. Zalijte umakom od rajčice, pa vodom ili temeljcem, ali samo toliko da pokrije sarmice. Računajte na to da kupus i sam pri kuhanju otpušta tekućinu. Po želji dodajte i koju kobasicu ili komadiće prošarane slanine.
  5. Kad zakuha, polupokriveno i na umjerenoj vatri, kuhajte otprilike sat vremena ili dok se tekućina smanji na otprilike trećinu.
  6. Nakon toga na 15 minuta do pola sata, lonac (ako se na ovo odlučite, vodite računa da sarme u samom početku, stavite kuhati u posudu koja podnosi i više temperature) možete staviti i u pećnicu na 160 °C, da se sarmice lagano zapeku.