Još uvijek nam se zima opasno kesi i klasična sarma, debelo umotana u kiselo zelje ne silazi s jelovnika. Pa iako debeljuškastih sarmica nikad dosta, ovaj smo se put odlučili za nešto laganiji poplun i motamo sarmice od blitve.
SASTOJCI
Priprema:
- Birajte blitvu kraćih peteljki i većih listova, očistite je i odstranite peteljke. Junetinu pomiješajte s rižom i protisnutim češnjakom, te posolite i popaprite. Zatim formirajte valjak i umotajte ga u listove blitve, na jednaki način kao što biste to učinili s klasičnom sarmom. Ako vam ostane višak nadjeva, formirajte mesne okruglice.
- Sarmice posložite u maslacem premazanu posudu s poklopcem, koja može u pećnicu. Ako vam je ostalo okruglica, posložite ih između. Sve prelijte limunovim sokom i toplom vodom tek toliko da prekrijete sarmice i pecite u pećnici na 180 °C, trideset do četrdeset minuta.
- Za to vrijeme napravite rjeđi bešamel. Na maslacu popržite brašno te dolijevajte mlijeko, neprestano miješajući da vam se ne stvore grudice. Po potrebi dodajte još mlijeka jer bešamel bi trebao biti tekuć. U mlaki bešamel, umiješajte žumanjak. Nakon tridesetak minuta sarmice prelijte bešamelom, a posudu lagano protresite pa ih pecite idućih deset do petnaest minuta. Poslužite posuto koprom, a u nedostatku kopra, sitno sjeckanim peršinom.