×
×
Sarmice od blitve iz pećnice
Recepti

Sarmice od blitve iz pećnice

Malo drukčija verzija sarme koja se priprema od listova bllitve i bešamel umaka te je dodatno zapečena u pećnici.

Još uvijek nam se zima opasno kesi i klasična sarma, debelo umotana u kiselo zelje ne silazi s jelovnika. Pa iako debeljuškastih sarmica nikad dosta, ovaj smo se put odlučili za nešto laganiji poplun i motamo sarmice od blitve.  

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljevena junetina

Priprema:

  1. Birajte blitvu kraćih peteljki i većih listova, očistite je i odstranite peteljke. Junetinu pomiješajte s rižom i protisnutim češnjakom, te posolite i popaprite. Zatim formirajte valjak i umotajte ga u listove blitve, na jednaki način kao što biste to učinili s klasičnom sarmom. Ako vam ostane višak nadjeva, formirajte mesne okruglice.
  2. Sarmice posložite u maslacem premazanu posudu s poklopcem, koja može u pećnicu. Ako vam je ostalo okruglica, posložite ih između. Sve prelijte limunovim sokom i toplom vodom tek toliko da prekrijete sarmice i pecite u pećnici na 180 °C, trideset do četrdeset minuta.
  3. Za to vrijeme napravite rjeđi bešamel. Na maslacu popržite brašno te dolijevajte mlijeko, neprestano miješajući da vam se ne stvore grudice. Po potrebi dodajte još mlijeka jer bešamel bi trebao biti tekuć. U mlaki bešamel, umiješajte žumanjak. Nakon tridesetak minuta sarmice prelijte bešamelom, a posudu lagano protresite pa ih pecite idućih deset do petnaest minuta. Poslužite posuto koprom, a u nedostatku kopra, sitno sjeckanim peršinom.