×
×
Špek fileki ili tripice: Recept za kultno jelo
Recepti

Špek fileki ili tripice: Recept za kultno jelo

Fileki, tripice, škembići, vampi, još jedno jelo koje izaziva oprečne reakcije. Od gotovo fanatičnog obožavanja, osnivanja klubova ljubitelja fileka, do posvemašnjeg ignoriranja, da ne kažem prezira.

Lagala bih kad bih rekla da je moja ljubav prema filekima postojala oduvijek, jer nije. Prošla sam gotovo čitavu skalu osjećaja prema tom kultnom jelu.

Dugo se nisam dala nagovoriti da ih probam i kao papiga ponavljala da to smrdi, iako je taj dio pripreme tripica ili fileka odavno stvar prošlosti. One danas u prodaju stižu očišćene, bijele, gotovo bez ikakvog mirisa i u pravilu već narezane, poluskuhane i spremne za završnu pripremu.

Možda su me najviše zaintrigirale kad je bratić iz Kanade nazvao moju mamu da mu preko telefona diktira recept. Jer eto, kupio ih je, sprema ih se napraviti, a u tu svrhu mu nije bilo žao platiti ni za međukontinentalni telefonski recept.

Dugo sam se odlučivala da ih skuham. Prve tripice koje sam skuhala su zapravo bile krajnje neuobičajene – one od grdobine. No konačno su, na radost mog muža koji je užitak u tripicama uvijek morao potražiti van kuće, i one klasične došle na red.

Njegov sam test prošla, a slobodno me provjerite i vi.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Tripice

Priprema:

  1. Tripice u današnje vrijeme u prodaju dolaze već poluskuhane i takve gotovo nemaju mirisa i prilično su neutralnog teka, stoga ste za njihov okus odgovorni isključivo vi. Iako već polupripremljene, potrebno ih je dodatno skuhati. To učinite uz dodatak soli, lovora, papra i povrća za juhu. Tekućina u kojoj su se kuhale kasnije će vam trebati. Nakon što su kuhane, procijedite ih, tekućinu sačuvajte, a povrće vilicom pretvorite u kašu.
  2. Luk i češnjak sitno nasjeckajte, hamburger i slaninu narežite na kockice. Na masti popržite na kockice narezan hamburger i kad otpusti masnoću, dodajte mu sitno narezan luk da omekša. Zatim dodajte i sitno sjeckani češnjak i kratko promiješajte da vam ne zagori.
  3. Na sve umiješajte kašu od povrća s kojim su se tripice kuhale, pancetu ili slaninu, ponovo promiješajte i sve kratko prepržite. Dodajte mljevenu crvenu papriku, brašno, koncentrat rajčice i žličicu šećera. Miješajte dalje da se sve preprži i dobijete zapršku.
  4. Ubacite ocijeđene tripice i obložite ih tako dobivenom zaprškom. Sve zalijte tekućinom u kojoj su se kuhale tripice. Dodajte toliko tekućine da su pokrivene.
  5. Po potrebi dolijte još, ali tripice vam moraju ostati umjereno guste, na tragu vojničkog graha, ne jušaste ni rijetke. Kuhajte do željene gustoće i mekoće tripica, ukus dotjerajte solju i paprom.
  6. Nezaobilazan modni dodatak tripicama, uz bijeli kruh, šnite su deblje narezanog luka, feferoni i parmezan.