×
×
Špek knedle s junećim pečenjem i kiselim kupusom
Recepti

Špek knedle s junećim pečenjem i kiselim kupusom

Špek knedle su prava divota od jela! Em što vas rješavaju starog kruha, em su prava delikatesa.

Knedle, pa još sa špekom. Nemoguće ih je ne voljeti. Kad još pritom iskoristite peciva ili ostatak kruha koji su se već osušili, užitak je tim veći jer niša niste bacili, a dobili ste delikatesu.

Obično se služe samo kuhane uz dinstani kiseli kupus, ali upravo se obožavaju brčkati u kakvom dobrom umaku. A može i oboje.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneća koljenica

    ZA KNEDLE:

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Odaberite posudu koja može ići u pećnicu. Komade otkoštene juneće koljenice popržite na masnoći sa svih strana, pa odložite sa strane. Na karameliziranoj masnoći koju je meso pustilo, popržite luk narezan na tanje polukolutove i protisnuti češnjak. Vratite meso u posudu, sve posolite i popaprite i podlijte temeljcem.
  2. Poklopite i pecite u pećnici uz povremeno dolijevanje temeljca na 160-180°C, otprilike dva sata. Nakon što je meso pečeno, luk i češnjak koji su se pekli uz meso zajedno s masnoćom od pečenja, propasirajte kroz cjedilo da dobijete umak.
  3. Suhe žemlje ili ostatke kruha narežite na manje kockice i prelijte toplim mlijekom. Lagano promiješajte da se mlijeko ravnomjerno upije.
  4. Za to vrijeme luk i slaninu narežite na sitne kockice pa na malo masti kratko popržite slaninu, a zatim dodajte i sjeckani luk. Pržite, miješajući, da luk povene. Sve zajedno prelijte preko smjese kruha. Dodajte sol, papar, sjeckani peršinov list i razmućena jaja pa najbolje rukama, ali nježno, da ne pretvorite sve u kašu, promiješajte. Dodajte oštrog brašna toliko da dobijete smjesu od koje možete formirati kuglice.
  5. Navlažite dlanove i formirajte kuglice veličine golf loptice. Ostavite ih kratko da odstoje, pa ih skuhajte u puno slane kipuće vode. Nakon što isplivaju na površinu, kuhajte još koju minutu.
  6. Rezani kupus po potrebi i/ili želji kratko isperite vodom i ostavite da se ocijedi. Manju glavicu luka vrlo sitno nasjeckajte. U posudu dodajte žlicu masti i postepeno je zagrijavajte na niskoj temperaturi. Nakon što se mast rastopi, po njoj ravnomjerno pospite pola žlice šećera i samo lagano, po potrebi protresajući posudu, pričekajte da se šećer otopi i pretvori u karamel.
  7. Dodajte sjeckani luk i rezani kupus i miješajte da pokupe karamel. Dodajte papar, par zrna kima, lovorov list i podlijte temeljcem ili mlakom vodom. Pirjajte uz povremeno miješanje i po potrebi dodavanje tekućine dok kupus ne omekša.
  8. Knedle servirajte uz kiseli kupus i pečenje preliveno umakom.
Mesnica