Knedle, pa još sa špekom. Nemoguće ih je ne voljeti. Kad još pritom iskoristite peciva ili ostatak kruha koji su se već osušili, užitak je tim veći jer niša niste bacili, a dobili ste delikatesu.
Obično se služe samo kuhane uz dinstani kiseli kupus, ali upravo se obožavaju brčkati u kakvom dobrom umaku. A može i oboje.
SASTOJCI
ZA KNEDLE:
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 180 °C. Odaberite posudu koja može ići u pećnicu. Komade otkoštene juneće koljenice popržite na masnoći sa svih strana, pa odložite sa strane. Na karameliziranoj masnoći koju je meso pustilo, popržite luk narezan na tanje polukolutove i protisnuti češnjak. Vratite meso u posudu, sve posolite i popaprite i podlijte temeljcem.
- Poklopite i pecite u pećnici uz povremeno dolijevanje temeljca na 160-180°C, otprilike dva sata. Nakon što je meso pečeno, luk i češnjak koji su se pekli uz meso zajedno s masnoćom od pečenja, propasirajte kroz cjedilo da dobijete umak.
- Suhe žemlje ili ostatke kruha narežite na manje kockice i prelijte toplim mlijekom. Lagano promiješajte da se mlijeko ravnomjerno upije.
- Za to vrijeme luk i slaninu narežite na sitne kockice pa na malo masti kratko popržite slaninu, a zatim dodajte i sjeckani luk. Pržite, miješajući, da luk povene. Sve zajedno prelijte preko smjese kruha. Dodajte sol, papar, sjeckani peršinov list i razmućena jaja pa najbolje rukama, ali nježno, da ne pretvorite sve u kašu, promiješajte. Dodajte oštrog brašna toliko da dobijete smjesu od koje možete formirati kuglice.
- Navlažite dlanove i formirajte kuglice veličine golf loptice. Ostavite ih kratko da odstoje, pa ih skuhajte u puno slane kipuće vode. Nakon što isplivaju na površinu, kuhajte još koju minutu.
- Rezani kupus po potrebi i/ili želji kratko isperite vodom i ostavite da se ocijedi. Manju glavicu luka vrlo sitno nasjeckajte. U posudu dodajte žlicu masti i postepeno je zagrijavajte na niskoj temperaturi. Nakon što se mast rastopi, po njoj ravnomjerno pospite pola žlice šećera i samo lagano, po potrebi protresajući posudu, pričekajte da se šećer otopi i pretvori u karamel.
- Dodajte sjeckani luk i rezani kupus i miješajte da pokupe karamel. Dodajte papar, par zrna kima, lovorov list i podlijte temeljcem ili mlakom vodom. Pirjajte uz povremeno miješanje i po potrebi dodavanje tekućine dok kupus ne omekša.
- Knedle servirajte uz kiseli kupus i pečenje preliveno umakom.