Svinjetina se doista izvrsno slaže s gotovo svim začinima i dodacima. Na neke smo navikli i često ih koristimo, no mnogo ih je, koji u naše kuhinje zalaze rijetko. No, nije to uvijek i samo naša krivnja. Iako su nam postali dostupni svi mogući začini egzotičnih kuhinja, čak i kvartovskim dućanima, neke, gotovo domaće, a svakako porijeklom s našeg kontinenta pronaći ih, čini se nemoguća misija.
Kad sam poželjela napraviti odreske s taragonom, odnosno estragonom, nisam uspjela pronaći ni sušenu biljku, a kamoli svježu. I kao i uvijek u sličnim situacijama, morala sam se dovinuti.
Kako recept sadrži i senf kao sastojak, upotrijebila sam senf s estragonom. No, ako uspijete pronaći estragon/taragon, kao začin, svježi ili sušeni, upotrijebite ga u receptu umjesto peršina, dijelom dodajte zajedno s ljutikom, a senf neka bude običan ili Dijon.
SASTOJCI
Priprema:
- Meso posolite i popaprite pa zapecite na ugrijanoj mješavini maslaca i maslinova ulja da dobije zlatno žutu koricu. Tada ga izvadite iz tave i držite na toplom, a na masnoći koja je ostala prepržite sitno sjeckani luk i sitno nasjeckan svježi ili sušeni estragon (ako ste ga uspjeli pronaći) da pokupe sve sokove koji su se karamelizirali.
- Smanjite vatru i pirjajte dok luk omekša pa kad tekućina koju je pustio gotovo ispari, podlijte polovicom količine vina. Pričekajte da se reducira do pola, zalijte temeljcem i vratite meso u posudu pa polupokriveno, na laganoj vatri kuhajte idućih 10-15 minuta.
- Nakon toga odreske izvadite i čuvajte na toplom, a u posudu dodajte ostatak vina, pričekajte da zakuha, smanjite vatru pa dodajte vrhnje i kuhajte idućih 2-3 minute.
- Maknite s vatre i umiješajte senf i sitno sjeckani peršin ili estragon. Odreske po želji vratite u umak ili ih prelijte umakom kod serviranja.
- Servirajte uz kuhanu rižu ili krumpir skuhan na kocke.