Curry jelo: Tikka masala od svinjskog buta

2018

Sastojci

  • ZA ZAČINSKU PASTU:
  • 1 žličica korijandera u zrnu
  • 1 žličica kumina
  • 2 mahune kardamoma, samo sjemenke
  • ½ štapića cimeta
  • ½ žličice anisa
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 komadić svježeg đumbira, oko 3 cm
  • 1-2 svježe čili papričice
  • 2 žličice kurkume u prahu
  • ZA MESO:
  • 600 g svinjskog buta
  • 100 ml jogurta
  • 1 žlica začinske paste
  • sol
  • ZA UMAK:
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica maslaca
  • preostala začinska pasta
  • 250 ml pasirane rajčice
  • 200 ml kokosovog mlijeka
  • sol
30 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za Curry jelo: Tikka masala od svinjskog buta

Tikka masala je spoj tradicionalnog indijskog jela od mesa (tikka) nabodenog na štapiće te pripremljenog u zagrijanoj tandoor peći i umaka začinjenog masala pastom.

Tikka masala jedno je od najpoznatijih indijskih jela. Kao i sva popularna jela i tikku masalu nije zaobišla i doza kontroverzi pa se tako oko njenog podrijetla spore mnogi autori.

Jedni su uvjereni da se radi o izvornom indijskom jelu iz regije Punjab dok su drugi uvjereni da je ovo jelo nastalo u Škotskoj. Istina je vjerojatno negdje na pola puta, ali neosporno je da su ovo jelo popularizirali upravo Britanci te se ono smatra njihovim nacionalnim specijalitetom.

Tikka masala zapravo je spoj tradicionalnog indijskog jela od mesa (tikka) nabodenog na štapiće te pripremljenog u zagrijanoj tandoor peći i umaka začinjenog aromatičnom pastom (masala).

Ovo jelo tradicionalno se priprema s piletinom, ali poznate su i verzije s drugim vrstama mesa poput janjetine ili svinjetine koju i mi koristimo u našem receptu.

Kako bi jelo bilo što sličnije svom izvorniku potrebno ga je prvo marinirati u začinskoj pasti i jogurtu. Meso se potom peče na dobro zagrijanoj grill tavi (ili u tandoor peći, ako takvu posjedujete). Na kraju se meso spoji s dobro začinjenim umakom i poslužuje uz kuhanu rižu.

Iako se na prvi pogled može činiti kao da je priprema tikka masale komplicirana, ona je zapravo vrlo jednostavna. Ako ste ljubitelj aromatičnih indijskih jela i mirisnih začina onda je ovo jelo baš za vas.

tikka-masala-02

Priprema:

Prvo pripremite začinsku pastu.

Na suhoj tavi tostirajte korijander, kumin, sjemenke kardamoma, cimet i anis. Tostirajte ih vrlo kratko, samo da zamirišu.

Ubacite u blender češnjak, đumbir, čili papričice i kurkumu. Dodajte tostirane začine i sve blendajte dok se ne pretvori u glatku pastu. Ako je potrebno dodajte smjesi malo tople vode kako bi se lakše blendala.

Sada marinirajte meso.

Narežite svinjetinu na kockice te je malo posolite.

Jogurt pomiješajte s jednom žlicom začinske paste pa tom smjesom dobro natrljajte meso. Ostavite u hladnjaku da se marinira najmanje sat vremena.

Pripremite umak.

U tavi zagrijte maslinovo ulje i maslac pa na to stavite ostatak začinske paste. Pustite pastu da se dobro uprži i zamiriši.

Dodajte pasiranu rajčicu, po potrebi podlijte s malo tople vode, smanjite vatru i kuhajte narednih dvadeset minuta ili dok se umak ne zgusne.

Dovršite jelo.

Zagrijte grill tavu pa na njoj ispecite marinirano meso. Neka meso uhvati lijepu boju sa svih strana. Pečeno meso stavite u umak od rajčice i začina. Dodajte kokosovo mlijeko te sve začinite solju po ukusu. Krčkajte sve još desetak minuta kako bi se jelo zgusnulo.

Kuhano jelo poslužite uz rižu i sjeckani svježi korijander.

Vezani članci