Na spomen umaka od mljevenog mesa, većina ljudi će odmah pomisliti na “bolonjez”. No ovaj umak obogaćen je gljivama, konkretno šampinjonima te porilukom.
Dodatna specifičnost je što se kuha u istom loncu s tjesteninom. Naime, takvim će se kuhanjem okusi odlično povezati.
SASTOJCI
Priprema:
- Ogulite mrkvu i nasjeckajte je na kockice, očistite šampinjone i narežite ih na listiće. Dobro operite poriluk i narežite ga na kolutiće.
- Zagrijte maslinovo ulje pa na njemu popirjajte poriluk i mrkvu. Kad mrkva malo omekša, dodajte mljeveno meso i pirjajte 10-ak minuta. Potom dodajte šampinjone i pirjajte dok ne ispari voda koju su gljive pustile.
- Zalijte sve nasjeckanim pelatima i jednom i pol šalicom vode, posolite, poparite i dodajte malo mrvljenog čilija (prema želji).
- Ubacite tjesteninu i sve dobro promiješajte pa pustite da se kuha na laganoj vatri. Povremeno miješajte i podlijevajte vodom, dok tjestenina nije skuhana (10-15 minuta), a pred kraj umiješajte nasjeckane listiće peršina i bosiljka.
- Servirajte toplo, posuto nasjeckanim svježim vlascem. Prema želji, pospite ribanim parmezanom.