×
×
Sendvič torta: Napravite ukusno iznenađenje!
Recepti

Sendvič torta: Napravite ukusno iznenađenje!

Torta ili sendvič? A zašto ne oboje? Omiljeno jelo i omiljena slastica pretvoreni su u nimalo slatko, ali izuzetno slano jelo – sendvič tortu!

Iako je prošlo nekoliko godina sjećam se kao da je bilo jučer kada sam kod prijatelja na rođendanu umjesto neke super slatke torte s pet vrsta krema i šlaga, na stolu ugledao sendvič tortu koju mu je priredila teta iz Švedske.

Još i danas traje moje oduševljenje njezinim izgledom i okusom pa sam je odlučio napraviti za svoje društvo i sebe.

Sendvič torta ili Smörgåstårta, kako se u originalu zove na švedskom, je jako popularno jelo u svim skandinavskim zemljama. Za njezinu izradu ne postoje nikakva stroga pravila već je čini baza od nekoliko slojeva kruha, kremasta slana punjenja i drugi dodaci po osobnom ukusu. Na kraju preostaje još dekoracija i ovaj ultimativni sendvič koji je zapravo torta spreman je za posluživanje na opće oduševljenje svih prisutnih.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
30 minuta
uteg
BROJ OSOBA
6
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mortadela s maslinama

Priprema:

  1. Za pripremu sendvič torte koristio sam dvije vrste tosta, bijeli i integralni, koji su 'glumili' bijeli i tamni biskvit. Kako sam radio bazu torte od 9 šnita složenih u kvadrat, na kraju mi je zbog 5 slojeva trebalo sveukupno 45 šnita (27 šnita bijelog i 18 integralnog tosta).
  2. Posložite nekoliko šnita tosta jednu preko druge i nožem za kruh uklonite kore/rubove. Ovaj proces nije nužan ali će vam se kasnije torta ljepše i lakše slagati i imat će manje rupa koje će biti potrebno puniti namazom. Kore nemojte baciti već ih iskoristite za izradu mesne štruce ili nekog drugog jela u kojem se koristi kruh.
  3. Pripremite i sve ostale sastojke. Skuhajte 5 jaja i narežite ih na ploške. Tanko narežite i salame, kobasice, sir i krastavce. Kada je sve spremno krenite s pripremom.
  4. Bazu složite od bijelog tosta. Namažite je cijelu s majonezom preko koje stavite sloj mortadele s maslinama, a preko nje stavite red sira i zatim red integralnog tosta.
  5. Integralni tost premažite sirnim namazom na kojeg ide Vrbovečka kobasica i kiseli krastavci, te naravno novi red tosta, bijelog ovaj put.
  6. Treći sendvič će biti ponovno od sirnog namaza, ali na njega ovaj put stavite pršut i narezana kuhana jaja.
  7. Zadnji sendvič složite kao i prvi od mortadele i sira koji će stajati između sirnog namaza i majoneze. Ne zaboravite i zadnji red tosta.
  8. Torta je sada gotova. Najbolje je da se odloži u hladnjak na par sati, ili još bolje preko noći ako je možete pripremiti jedan dan unaprijed. Ukrašavajte je prije samog serviranja.
  9. Ukrasio sam tortu mrkvom i sirom na bočnim stranama, a 'zalijepio' sam ih pomoću sirnog namaza. Na vrhu sam kombinirao salatu kristal, svježe krastavce, šunku u ovitku, vrbovečku kobasicu, kuhana jaja i cherry rajčicu. Igrajte se s ukrašavanjem kako god vam paše, jer kombinacije dekoracija koje se mogu napraviti su beskonačne, a sve redom predivne i ukusne!