Koliko god hrane pripremili za najdužu i najluđu noć u godini, uvijek dobro dođu prijedlozi za sitne zalogaje s nogu, pogotovo ako imamo veće društvo.
Takve su i tortilja rolice. Moguće ih je, dapače poželjno, pripremiti unaprijed i učas servirati kad zatrebaju. Sastojke je moguće prilagoditi trenutnom stanju u hladnjaku, a odlične su i za potrošiti ostatke od pečenja.
Prijaju i hladne, ali kratko zapečene u pećnici, upravo su neodoljive.
SASTOJCI
Priprema:
- Svježi kravlji sir dobro izradite mikserom da dobijete kremastu teksturu u koju dodajte žlicu ili dvije milerama. Začinite solju i paprom, dodajte svježe ili sušeno začinsko bilje i na sitne kockice narezan luk ili ljutiku i paprike u dvije ili više boja.
- Korisitite li ostatke pečenja, njega narežite na vrlo tanke trakice ili kockice. Sir naribajte ili narežite na sitne kockice.
- Tortilje lagano ugrijte u tavi ili mikrovalnoj pećnici. Na svaku stavite žlicu namaza od sira pa razmažite po tortilji. Na to dodajte sitno sjeckane ostatke pečenja ili tanko rezanu šunku i salamu. Pospite ribanim ili sitno rezanim sirom. Na kraju po svemu obilato složite listove zelene salate, mladog špinata ili sl.
- Sad tortilju oprezno, ali čvrsto zarolajte i umotajte u prozirnu foliju, koju dodatno zavrnite na oba kraja, da je tortilja dobro stisnuta. Ostavite u hladnjaku najmanje pola sata, ali najbolje preko noći.
- Servirajte narezano na ploške debljine 1,5 cm.
- Želite li tople rolice, pećnicu ugrijte na 200 °C. Narezane rolice polegnite u lim za pečenje obložen papirom, po želji ih dodatno pospite ribanim sirom, pa pecite 10-ak minuta. Servirajte odmah.