×
×
Trikovi i savjeti za pripremu uskrsne šunke
Mesne lekcije

Trikovi i savjeti za pripremu uskrsne šunke

Šunka, vratina, lopatica, buncek… pečena u kruhu, lisnatom tijestu, bez kruha, glazirana medom… Puno opcija za sobom povlači i puno pitanja. Evo odgovora na ona najčešća!

Uskrsni stol nezamisliv je bez, naravno, jaja, ali i šunke.

A njih pak, kao i načina na koji ih možemo pripremiti ima doista mnogo. Najčešće je samo skuhamo, a kruh ili uskršnja peciva ispečemo odvojeno, no poznato je da je šunka posebno ukusna, ako je ispečena u krušnom tijestu.

sunka-u-kruhu-koji-se-ne-mijesi
Kruh koji se ne mijesi ima karakterističnu rustikalnu koricu.

Kako pripremiti domaću dimljenu šunku

U neka, ne tako davna vremena, dok su kolinja još bila nacionalni sport, Uskrsima su se na trpezama mogle vidjeti velike, prave, dimljene, domaće šunke, kuhane, pečene ili pečene u kruhu.

Za tako velike šunke, koje se prije pečenja u tijestu nisu termički obrađivale, krušno je tijesto uglavnom služilo kao ‘oklop’, svojevrsna peka u kojoj se šunka polagano pekla-kuhala.

Imate li priliku nabaviti za Uskrs pravu domaću dimljenu šunku, prethodno je skuhajte, ohladite u vodi u kojoj se kuhala, dobro osušite, a zatim je umotajte u krušno tijesto i ispecite. Pri ovakvoj pripremi i kruh će biti jestiv, a šunka posebno mekana i sočna.

Ako nemate šunku, pokušajte na isti način pripremiti dimljeni buncek.

Šunka, vratina ili lopatica – svakome prema ukusu

No, danas najčešće uglavnom posežemo za industrijskom dimljenom šunkom, vratinom ili rolanom lopaticom.

Ako ste skloniji posnijoj šunki odaberite dimljenu šunku. Oni koji vole da im je meso sočnije neka radije odaberu vratinu, a ljubitelji masnog će uživati ako u kruhu ispeku rolanu lopaticu.

sunka-u-kruhu
Osim šunke, u kruh možete umotati vratinu i lopaticu.

Za koju god se odlučite, prethodno je skuhajte uz dodatak začina prema ukusu. Kuhanjem će šunka izgubiti dio soli, pa je i vi dodajte u vodu u kojoj se kuha, ali vodite računa da ne pretjerate.

Najčešći začini koji se koriste su češnjak, luk, lovor, kojeg ja osobno kod kuhanja šunke ne volim, jer zna previše prevladati, klekove bobice, a oni hrabriji i skloni slatko-slanim i aromatičnim kombinacijama, mogu dodati i đumbira, zvjezdastog anisa i pokoji klinčić.

Kuhajte šunku sat vremena po kilogramu mesa i ostavite da se do kraja ohladi u vodi, a nakon toga dobro ocijedite i obrišite, prije nego je umotate u krušno tijesto u kojem će se peći.

Ako ste se odlučili za rolanu lopaticu, mrežicu oprezno skinite dok je lopatica vruća, jer kad se ohladi i ponovo stisne, to vam više neće biti moguće napraviti, bez da potpuno ogulite onu finu ‘masnjikavu’ kožicu, zbog koje ste se za lopaticu i odlučili.

Osim u kruhu, šunku možete ispeći i u lisnatom tijestu

Osim u klasičnom krušnom tijestu, šunku možete ispeći i u tijestu za kruh koje se ne mijesi i tako si dodatno ubrzati i smanjiti postupak pripreme.

sunka-u-lisnatom-tijestu
Šunka u lisnatom tijestu je posebno ukusna i oku ugodna.

Dimljene šunke koje se obično kupuju za Uskrs, odlično se, prethodno kuhane, peku u lisnatom tijestu, koje, zbog svoje masnoće, tijekom pečenja štiti, donekle suhu šunkicu, a i ostaje duže mekano od klasičnog krušnog tijesta. Osim toga, omogućava da svoju šunku, relativno jednostavno, dodatno i ukrasite.

Glazirane šunke – slatki izazov

Dok se kod nas šunke uglavnom kuhaju, a peku u kruhu ili lisnatom tijestu, strane kuhinje, pogotovo američka sklone su ih peći i glazirati. Za naše pojmove previše aromatična kombinacija, koja se baš i ne slaže s ostalim dodacima uskršnjeg stola, na kojeg smo mi navikli: mladim lukom, kravljim sirom, rotkvicama, hrenom, ruskom ili francuskom salatom.

glazirana-sunka
Šunka glazirana medom se možda ne slaže najbolje s našom tradicionalnom uskršnjom trpezom.

No, ako volite izazove, svakako pokušajte, jer svojom sjajnom glazurom, tako pripremljene šunke, nedvojbeno mame i ukras su svakog stola.