VIDEO: Neobična pita od mljevenog mesa

2018

Sastojci

  • 540 g mljevene junetine
  • 22 tanke ili 12 debljih kora
  • 2 poriluka
  • 3 jaja
  • sol, papar
  • ulje
27 Siječanj 2018, Komentari: Komentari isključeni za VIDEO: Neobična pita od mljevenog mesa

Pita koja okusom podsjeća na burek, a konstrukcijom zadivljuje goste? Može! Oprez - jelo sadrži poriluk. Video recept je u članku.

Pite i štrudle, bureci i quichevi, nadjeveni mesom, sirom, povrćem… svi ih volimo i pripremamo barem u nekom obliku. Oblici i okusi su razni, a mi smo se odlučili za pomalo neobičnu vrstu “arhitekture”.

Naša pita sastojcima podsjeća na burek, no umjesto luka ubacili smo poriluk, a potom smo je složili na katove i još dodatno zamotali u kore kako bi konstrukcija bila postojana. Okus nije bitno promijenjen, ali vizualni dojam prilično je zabavan.

Ako ste kroz život traumatizirani varivom od poriluka te vam se ne nalazi na popisu omiljenih namirnica, možete ga bez problema zamijeniti običnim lukom. Ali dajte poriluku šansu, ovaj mu recept jako dobro stoji.

Priprema:

Očistite poriluk i narežite ga na kolutiće. Zagrijte ulje na tavi pa pirjajte poriluk dok ne omekša.

Poriluku dodajte mljeveno meso. Pirjajte ga i istovremeno kuhačom usitnjavajte meso. Nakon što meso pusti vodu i posmeđi pirjajte još kratko te začinite solju i paprom.

Razmutite jaja. Ako koristite tanke kore, uzmite jednu i premažite je jajem. Zatim na nju stavite drugu i ponovno premažite. Potom po rubu s jedne strane dodajte nadjev. Savijte lijevi i desni rub prema unutra pa zarolajte.

Ovaj postupak ponovite deset puta, odnosno, dok ne napravite deset rolica s nadjevom. Ako koristite deblje kore, onda rolicu radite samo od jedne kore.

Nauljite lim za pečenje i u njega prvo stavite jednu koru tako da joj kraj viri van lima. Premažite je uljem i jajem. Zatim na nju stavite drugu koru, tako da im se otprilike polovice preklope, a kraj druge kore neka viri na drugu stranu lima za pečenje.

Potom na preklopljene kore redajte rolice u formaciji 4-3-2-1 (prvo položite četiri rolice, pa tri, dvije i jednu na vrh). Nakon što složite svaki red, premažite ga jajem. Kad ste složili sve “katove”, zatvorite pitu korama koje vire izvan lima (zatvarate prema sredini) i opet sve premažite jajem.

Ako vam na bočnim stranama kora nije dovoljno duga za zatvaranje, slobodno “nadoštukajte” komadićem kora koje su vam ostale kao višak, premazivanje jajem će ih dobro učvrstiti.

Stavite u pećnicu na 180°C, oko 35-40 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite pitu nekoliko minuta da odstoji pa zatim narežite na šnite. Poslužite uz jogurt.

Vezani članci