VIDEO: Pita s mljevenim mesom i sirom

2019

Sastojci

  • 350 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 manja glavica luka
  • 375 g svježeg sira
  • 500 g kora za pite i savijače
  • 4 jaja
  • 1,5 dl ulja
  • 2 dl mineralne vode
  • 1/2 praška za pecivo
  • sol, papar
13 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za VIDEO: Pita s mljevenim mesom i sirom

Gužvara je pita za opuštene domaćice, uobičajeno punjena sirom, a u našoj verziji podebljana mljevenim mesom.

Neki će reći da je ovo gužvara, neki je nazvati gibanica, a neki da je svaka gužvara zapravo i gibanica. No, svaka gibanica nije gužvara, a ova naša pita svakako je zgužvana.

Osim klasične problematike terminologije, mi smo u nadjev, osim očekivanog sira, dodali i miješano mljeveno meso, pa sad uopće više ne znamo možemo li biti u gužvara-gibanica kategoriji.

Kako god bilo, pita je pita, a ova kombinacija sira i mesa na put pomirbe možda može odvesti i sve posvađane oko bureka s mesom ili sirom.

Priprema:

Nasjeckajte luk i pirjajte ga na ulju. Dodajte mljeveno meso na luk. Lopaticom ili kuhačom miješajte i pri tom usitnjavajte meso. Meso na luku pirjajte oko 15 min, mora posmeđiti, a voda ispariti. Pustite da se ohladi.

U zdjeli “izradite” svježi sir vilicom. U drugoj zdjeli razmutite jaja pa prelijte preko sira. Posolite i popaprite pa ulijte ulje i mineralnu vodu. te dodajte prašak za pecivo. Smjesu dobro izmiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Na kraju dodajte meso i još jednom promiješajte.

Nauljite okrugli lim za pečenje promjera 28 cm. Na dno položite prvu koru (još jednu koru čuvajte za kraj), tako da joj krajevi malo vire preko ruba posude. Svaku iduću koru zgužvajte rukama i umočite u zdjelu sa smjesom, tako da korom zagrabite malo smjese.

Tako zgužvane i namočene kore poredajte jednu pored druge na onu prvu koru u posudi za pečenje. Ne trebaju biti previše stisnute. Ako vam je ostalo nadjeva, ostatak prelijte preko zgužvanih kora, ali sačuvajte žlicu-dvije (bez mesa) za premaz.

Zadnjom korom poklopite pitu, položite je unakrsno s onom korom na dnu. Krajeve gornje kore koji vire preko ruba “ugurajte” oko pite, a zatim krajeve donje kore preklopite na vrhu pite tako da je zatvorite. Premažite ostatkom smjese.

Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzijusa i pecite oko 50 minuta, dok pita ne bude lijepe rumene boje. Izvadite iz pećnice, pokrijte je krpom i pustite da odstoji 10-ak minuta. Izrežite i poslužite.

Vezani članci