Zapečeni ragu bolonjez s punjenom tjesteninom

2021

Sastojci

  • ZA RAGU:
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 veća glavica luka, nasjeckana
  • 1 mrkva, narezana na kockice
  • 1 stabljika celera, narezana na kockice
  • 1 režanj češnjaka, nasjeckanog
  • 540 g PIK Miješanog mljevenog mesa, LIGHT
  • 250 ml crnog vina
  • 2 lovorova lista
  • 1 žličica sušene majčine dušice
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 400 ml pasirane rajčice
  • sol, papar
  • ZA PUNJENU TJESTENINU:
  • 200 g velikih rigatona ili tjestenine po izboru (conchiglioni, cannelloni…)
  • 200 g krem sira
  • 20 g naribanog grana padano sira
  • šaka svježeg bosiljka, nasjeckanog
  • 1 žlica griza
  • prstohvat soli
  • DODATNO:
  • listići bosiljka
  • ribani grana padano sir
13 Siječanj 2021, Komentari: Komentari isključeni za Zapečeni ragu bolonjez s punjenom tjesteninom

Polagano kuhani ragu bolonjez mnogima je omiljeno jelo. Tajna njegova dobrog okusa leži upravo u polaganom i dugom kuhanju.

Istina je da se dobar ragu ne može pripremiti u pola sata, ali svaki sat kuhanja isplatit će se jednom kada ga kušate.

Odaberite veću tjesteninu koja je prikladna za nadjevanje. To mogu biti veliki rigatoni kao u našem receptu ili neka tjestenina po vašem izboru. Ako želite dodatno ubrzati kuhanje pripremite ovo jelo sa svježim tortelinima.

zapečeni-ragu-bolognese-02

Priprema:

ZA RAGU:

U velikoj, dubokoj tavi zagrijte dvije žlice maslinovog ulja. Dodajte narezani luk, mrkvu i celer pa sve pržite na jakoj vatri 3 – 4 minute da se lagano karamelizira.
Zatim smanjite vatru, malo posolite i nastavite pirjati još 5 minuta kako bi povrće potpuno omekšalo. Po potrebi podlijte vodom.

Dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pirjati dok češnjak ne zamiriši. Sada dodajte mljeveno meso koje, uz energično miješanje kako bi razbili veće grudice, pirjajte dok sva tekućina ne ispari.

Nakon toga ga podlijte crnim vinom i nastavite pirjati još nekih desetak minuta kako bi alkohol ispario. Zatim umiješajte lovor, majčinu dušicu, koncentrat rajčice i pasiranu rajčice pa sve dobro promiješajte.

Po potrebi dodajte i malo vode ili temeljca, smanjite vatru i kuhajte 1,5 do 2 sata.
Tijekom kuhanja, prema potrebi, podlijevajte ga vodom. Ovaj bolonjez ostavite malo vodenastijim nego obično kako bi kasnije u pečenju tjestenina mogla upiti tu tekućinu.

Pred kraj kuhanja okus doradite solju i paprom. Kuhani ragu prebacite u duboku vatrostalnu posudu.

ZA PUNJENU TJESTENINU:

Tjesteninu kuhajte u dosta posoljene kipuće vode. Kuhajte je nešto kraće od vremena navedenog na pakiranju kako bi ostala čvrsta. Procijedite je i ostavite sa strane da se malo ohladi.

U zdjelici pomiješajte krem sir, ribani grana padano sir, nasjeckani bosiljak, griz i malo soli. Ovu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu pa njome nadjenite kuhanu tjesteninu. Nadjevenu tjesteninu složite u pripremljeni bolonjez.

Ovako složeno jelo pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok tjestenina ne omekša.

Pečeno posipajte s još ribanog grana padano sira i listićima bosiljka. Odmah poslužite.

SAVJET: Kako bi olakšali pripremu ovog jela, ragu možete skuhati i nekoliko dana ranije jer on odlično podnosi zamrzavanje i dobro ga je imati u kućnom arsenalu gotovih jela.

Vezani članci