Istina je da se dobar ragu ne može pripremiti u pola sata, ali svaki sat kuhanja isplatit će se jednom kada ga kušate.
Odaberite veću tjesteninu koja je prikladna za nadjevanje. To mogu biti veliki rigatoni kao u našem receptu ili neka tjestenina po vašem izboru. Ako želite dodatno ubrzati kuhanje pripremite ovo jelo sa svježim tortelinima.
SASTOJCI
ZA BOLONJEZ:
ZA TJESTENINU:
DODATNO:
Priprema:
- U velikoj, dubokoj tavi zagrijte dvije žlice maslinovog ulja. Dodajte narezani luk, mrkvu i celer pa sve pržite na jakoj vatri 3 – 4 minute da se lagano karamelizira. Zatim smanjite vatru, malo posolite i nastavite pirjati još 5 minuta kako bi povrće potpuno omekšalo. Po potrebi podlijte vodom.
- Dodajte nasjeckani češnjak i nastavite pirjati dok češnjak ne zamiriši. Sada dodajte mljeveno meso koje, uz energično miješanje kako bi razbili veće grudice, pirjajte dok sva tekućina ne ispari.
- Nakon toga ga podlijte crnim vinom i nastavite pirjati još nekih desetak minuta kako bi alkohol ispario. Zatim umiješajte lovor, majčinu dušicu, koncentrat rajčice i pasiranu rajčice pa sve dobro promiješajte.
- Po potrebi dodajte i malo vode ili temeljca, smanjite vatru i kuhajte 1,5 do 2 sata.
- Tijekom kuhanja, prema potrebi, podlijevajte ga vodom. Ovaj bolonjez ostavite malo vodenastijim nego obično kako bi kasnije u pečenju tjestenina mogla upiti tu tekućinu.
- Pred kraj kuhanja okus doradite solju i paprom. Kuhani ragu prebacite u duboku vatrostalnu posudu.
- Tjesteninu kuhajte u dosta posoljene kipuće vode. Kuhajte je nešto kraće od vremena navedenog na pakiranju kako bi ostala čvrsta. Procijedite je i ostavite sa strane da se malo ohladi.
- U zdjelici pomiješajte krem sir, ribani grana padano sir, nasjeckani bosiljak, griz i malo soli. Ovu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu pa njome nadjenite kuhanu tjesteninu. Nadjevenu tjesteninu složite u pripremljeni bolonjez.
- Ovako složeno jelo pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta ili dok tjestenina ne omekša. Pečeno posipajte s još ribanog grana padano sira i listićima bosiljka. Odmah poslužite.
- SAVJET: Kako bi olakšali pripremu ovog jela, ragu možete skuhati i nekoliko dana ranije jer on odlično podnosi zamrzavanje i dobro ga je imati u kućnom arsenalu gotovih jela.