×
×
7 jela s mljevenim mesom koje morate probati
Tematski recepti

7 jela s mljevenim mesom koje morate probati

Mljeveno meso omiljena je namirnica u svakoj obitelji te idealan izbor za pripremu neodoljivih jela hrvatske, ali i svjetske gastronomije.

Tradicionalni recepti nezamislivi su bez ukusnog i sočnog mljevenog mesa, a istovremeno riječ je o vrlo kreativnoj namirnici koja se može pripremiti na bezbroj načina.

Branko Ognjenović savjetuje kako bilo kakvoj mješavini mljevenog mesa uvijek treba dodati malo vruće vode kako bi bila sočnija i rahlija.

Kod začinjavanja pak treba obratiti pozornost koje ste još namirnice dodali mljevenom mesu. Ukoliko ste na primjer dodali slaninu ili pršut te slične namirnice koje oslobađaju dodatne arome i soli, treba obratiti pozornost na dodane količine soli kako mješavina ne bi bila preslana.

Inspirirajte se sedam recepata za jela iz različitih dijelova svijeta.

1. Mesna štruca Wellington

mesna-struca-wellington-01

Mesna štruca Wellington uistinu je pravo svečano jelo koje će razoružati i one najzahtjevnije gurmane. Kombinacija mesne štruce i hrskavog lisnatog tijesta bit će odličan odabir za nedjeljni ručak ili obiteljske proslave.

2. Musaka od patlidžana

musaka-od-patlidzana-01

Musaka od patlidžana jelo je koje svoje korijene ima na području istočnog Mediterana te je pronašlo svoj dom u mnogim orijentalnim kuhinjama. Kombinacija sočnog mljevenog mesa i ljubičastih patlidžana privlačna je zahvaljujući svojem neodoljivom okusu, ali i atraktivnom izgledu.

3. Pohane palačinke punjene mljevenom svinjetinom

pohane-palacinke-punjene-mljevenim-mesom-01

Pohane palačinke prava su hrskava poslastica te će klasičan obrok učiniti pravom gozbom.

4. Mesne okruglice u ‘šlafroku’

mesne-okruglice-u-slafroku-01

Tako jednostavno, a tako fino! Mesne okruglice jelo su koje većina veže uz uspomene iz djetinjstva te maminu i bakinu čarobnu kuhinju. Probajte ih u nešto drugačijem izdanju!

5. Meksičke tortilje i chilli con carne

tortilla-chilli-con-carne-01

Meksička kuhinja jedna je od najpoznatijih svjetskih gastronomija koja se udomaćila i kod naših gurmana. Vrlo je razigrana, puna boja i okusa, baš kao i temperamentna meksička kultura. Okusite Meksiko na svom tanjuru te isprobajte popularno jelo chilli con carne, a poslužite ga zamotanog u tortilje.

6. Gratinirani šampinjoni punjeni mljevenim mesom

sampinjoni-punjeni-mljevenim-mesom-01

Kombinacija šampinjona i mljevenog mesa odličan je odabir kad želite pripremiti nešto sočno, ukusno i primamljivo. Velika prednost ovog jela je što ne zahtjeva puno vremena za pripremu, a u trenu oduševljava goste.

7. Mesne polpete u umaku od rajčice

talijanske-polpete-01

Svi vole dobre stare polpete, bilo da su u obliku mesnih kuglica u šalši ili mesnih ‘diskova’ uz koje se poslužuje krumpir salata. Verzija je bezbroj, a u ovom receptu su upute za pripremu polpeta u umaku od rajčica, lagano zapečenih u pećnici.