×
×
Carpaccio od junetine sa salatom caprese
Recepti

Carpaccio od junetine sa salatom caprese

Carpaccio od junetine ili govedine tipično je talijansko ljetno jelo, a radi se o tankim fetama kvalitetnog i svježeg sirovog mesa.

Ovo jelo se servira dobro rashlađeno, najčešće s maslinovim uljem, limunom, svježe mljevenim crnim paprom i listićima parmezana na rikuli, a mogu se dodati i kapare te razne druge namirnice po želji.

Svako poznato talijansko jelo, pa tako i carpaccio, ima svoju povijest.  Osmislio ga je 1950. godine Giuseppe Cipriani, osnivač poznatog Harry’s Bara u Veneciji, za vrijeme izložbe slikara Vittoria Carpaccia. Naime, također prisutna na izložbi, grofica Amalia Nani Mocenigo, bila je prisiljena provoditi posebnu dijetu na kojoj nije smjela konzumirati termički obrađeno meso, te joj je tako Giuseppe izišao u susret i pripremio jelo od sirovog mesa.

Za caprese salatu u bojama talijanske zastave, vjerujem da su mnogi čuli. Radi se o salati na bazi rajčica, mozzarelle i bosiljka, a dolazi s prekrasnog talijanskog otoka Capri.

Da bih spojila ova dva poznata talijanska jela, odlučila sam ih ukomponirati zajedno i poslužiti na tostiranom kruhu s rikulom.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Juneći but

    ZA AROMATIZIRANO ULJE:

    ZA REDUCIRANI UMAK:

Priprema:

  1. Meso stavite u zamrzivač na nekoliko sati.
  2. Maslinovo ulje i bosiljak izmiksajte pa procijedite. Balzamični ocat kuhajte na laganoj vatri sa šećerom dok se ne reducira na pola.
  3. Mozzarellu i rajčicu narežite na sitne kockice, začinite solju, paprom i uljem od bosiljka. Kriške kruha tostirajte na tavi nekoliko minuta pa ohladite.
  4. Meso izvadite iz zamrzivača, pa ga nožem narežite na vrlo tanke fete, oko 0.5 mm.
  5. Na svaku krišku kruha stavite malo rikule, zatim začinjene rajčicu i mozzarellu, fetu junetine, začinite još uljem od bosiljka i umakom od balzamičnog octa, solju i svježe mljevenim paprom. Odmah poslužite.