Koja hrana donosi sreću u novoj godini

2015
30 Siječanj 2015, Komentari: Komentari isključeni za Koja hrana donosi sreću u novoj godini

Hrani su se oduvijek, uz ona sasvim očita, pridavala i posebna, magična svojstva. Nije drugačije ni kada je riječ o hrani koju ćemo iznijeti na stolove povodom dočeka nove godine.

Stara je opisala puni krug i ostalo je još sasvim malo vremena, prije nego se okupimo dočekati novu. Na stolovima će se, već tradicionalno, u većini domova naći ista ili slična hrana, jest ćemo “za sreću”.

No, zašto je tome tako? Kako su odojak i sarma postali zaštitno lice Nove godine i svih dobrih želja koje jedni drugima upućujemo?

Svinjetina: Neizostavan dio novogodišnje trpeze

Širom svijeta naći ćemo različite, a opet tako slične navade kada je riječ o hrani koja se jede povodom ulaska u novu godinu i svi su sastavljeni sa željom da nam donesu zdravlja, uspjeha, blagostanja i sreće.

Stoga je u mnogim kulturama i zemljama, kao dio novogodišnje trpeze, neizostavna svinjetina. Najčešće će se naći na stolovima Šveđana, Nijemaca i Austrijanaca, ali i na stolovima istočne Europe, pa tako i našim.

Masnoća kojom je bogata, simbolizira uspjeh i blagostanje, što bi trebalo donijeti i zdravlje i sreću. Ne manje važno, a ta je simbolika prisutna i u našim vjerovanjima, svinja ruje po tlu njuškom i gura naprijed, što bi i onima koji je jedu trebalo u novoj godini osigurati napredak.

hrana-koja-donosi-srecu-04

Perad pojedite prije Stare godine

Iako neki narodi kao sretnu hranu jedu perad, primjerice puricu, naši običaji nalažu da se ona pojede prije Stare godine, najčešće kao dio božićne trpeze.

Perad nogama baca zemlju iza sebe i time simbolizira želju da sve loše što se dogodilo u godini koja istječe, ostavimo za sobom.

Kupus kao simbol financijskog uspjeha

Financijski uspjeh i sigurnost trebalo bi nam osigurati nešto zeleno na tanjuru. Zeleno povrće, poput raštike ili kupusa, imitira papirnate novčanice, pa svinjsko pečenje u mnogim zemljama, na stolove nerijetko dolazi u paru s kiselim kupusom.

Vjerojatnije je da je, obzirom na nekadašnji način života, kad su u studenom i prosincu kolinja bila obavezan dio pripreme hrane za zimu, a u trenutku kad je godina iz stare prelazila u novu, svinjsko pečenje bila relativno dostupna namirnica, kupus ukiseljen s jeseni, taman dosegao svoj zenit okusa, svemu dodana simbolika i tako sezonska hrana pretvorena u posebnu.

hrana-koja-donosi-srecu-02

Okrugla hrana je sretna hrana

Sretnom jer podsjeća na okrugle novčiće, ali i simbolizira zatvoren krug godine koja je za nama, smatra se i sva okrugla hrana.

Mnogi će narodi, poput Grka (Vasilopita) na stolove iznijeti okrugle ili u obliku prstena, pogače i kolače, a neki će u njih sakriti i novčić, koji onom tko ga nađe osigurava uspjeh u dolazećoj godini.

Grah, leća i slanutak za sreću

Talijani će prizvati sreću lećom ili slanutkom, a ako mu još dodaju svinjske kobasice, ispunili su sve uvjete za sreću i blagostanje u novoj godini. Prosperitet će si lećom osigurati i Brazilci.

S doseljenicima u Ameriku, preuzeti su i običaji iz starog kraja, pa će se svinjsko pečenje s kiselim kupusom naći na mnogim trpezama u različitim državama SAD-a. Jug će SAD-a ipak, sličnije Talijanima, prije posegnuti za grahom kao sretnom namirnicom, a čini se da je grah, posebice onaj crnooki (blackeyed beans) kojeg su i donijeli sa sobom, kao simbol sreće smatran i među američkim robovima dovezenima iz Afrike.

No simbolizam rasta i napretka u klijanju graha, ali i njegova karakteristika da kuhanjem dobiva na volumenu, stavlja grah na popis hrane koju kao sretnu i poželjnu za novogodišnji stol, spominje i Talmud, pa to grah, posebno crnooki, čini sretnom hranom i za Židove.

hrana-koja-donosi-srecu-01

Voće, haringe, rezanci i hrana crvene boje

No, čine li vam se grah, leća i slanutak preteški, učinite to voćem. 12 zrna grožda pojedenih u trenutku kad sat otkuca ponoć, donijet će sreću za sve mjesece u godini koja dolazi, smatraju Portugalci i Španjolci.

Skandinavcima će sreću donijeti usoljene haringe, srebrne ljuske kojih svjetlucaju poput nakita i srebrnih novčića i time prizivaju blagostanje.

Japanci i Kinezi, uopće azijski narodi, sreću vide u rezancima, što dužim to bolje, jer osim sreće trebali bi donijeti i dugovječnost. Stoga dobijete li rezance u svom novogodišnjem tanjuru, srčite koliko vam drago, ali nikako ih nemojte rezati ili lomiti.

Predznak sretne nosi i crvena hrana, napose nar, a posebno u Turskoj. Bogatstvo zrnja simbolizira plodnost, a crvena se boja povezuje sa srcem, time sa životom, pa simbolizira želju za zdravljem i dugim životom.

Srećonoše u hrvatskim tanjurima

A kako mi stojimo s hranom srećonošom? Čini se da se na našim trpezama skupilo od svega pomalo i da ništa nije prepušteno slučaju.

Meso ćemo, najčešće svinjetinu, umotati u kiseli kupus, dobiti okrugli oblik sarme koji nosi sreću, pa sve to još ozbiljno pojačati svinjskim pečenjem. Francuska salata u pravilu sadrži okruglo zrnje graška, a kolačići koje pečemo često su okruglog oblika sa sredinom ispunjenom crvenim pekmezom.

Naći će se tu i okruglih pogača s novčićima, a u Dalmaciji i slanih srdela.

No, što god bila vaša sretna hrana i čime god na tanjuru planirate zakoračiti u godinu koja je pred nama, u njoj vam želim, osim punih tanjura, i pregršt zdravlja, sreće, uspjeha i ljubavi.

Vezani članci