Teleća jetrica na venecijanski ili mletački način

2016

Sastojci

  • 300 g teleće ili juneće jetre
  • 1 veliki ljubičasti luk
  • 3-4 češnja češnjaka
  • nekoliko grančica lista peršina
  • oštro brašno
  • maslac i maslinovo ulje
  • sol, papar
  • 100 ml bijelog vina
  • 200-300 ml junećeg temeljca
  • aceto balsamico
17 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Teleća jetrica na venecijanski ili mletački način

Fegato di vitello alla veneziana ili jetrica na venecijanski je prava poslastica za sve ljubitelje iznutrica, a poslužuje se s kremastom palentom.

Još jedno relativno brzo gotovo jelo, ovaj put za ljubitelje iznutrica.

Recept za jetrica na venecijanski način uglavnom traži teleću ili juneću jetru, ali nema razloga da na isti način ne pripremite i neka druga jetrica, po svom izboru.

jetrica-na-venecijanski-02

Priprema:

Luk narežite na što tanje ploške. Jetru dobro posušite, narežite na tanke šnite i uvaljajte u oštro brašno.

Na tavi ugrijte mješavinu maslaca i maslinova ulja, pa pržite luk 15-20 minuta da se potpuno karamelizira. Pazite da vam ne zagori.

Luk prebacite u zasebnu posudu, a na tavu dodajte još masnoće na kojoj u manjim količinama kratko zapecite komadiće jetre. I ovdje vodite računa da vam brašno ne zagori, a ako vam se to dogodi, odstranite sve zagorene dijelove iz tave, pa dodajte novu masnoću i ispecite ostatak jetrica. Kako je koja tura jetrica gotova, izvadite ih i odložite na zaseban tanjur, pa posolite i popaprite.

Nakon što ste ispržili svu jetru, dodajte sitno sjeckani peršin i češnjak, kratko popržite pa podlijte vinom da pokupite sve sokove, kao i zapečeno brašno. Vratite natrag karamelizirani luk i jetrica, pa sve zalijte temeljcem.

Sve još jednom kratko prokuhajte, dotjerajte okus solju i paprom, a pred sam kraj dodajte aceta balsamica prema ukusu.

Servirajte uz palentu, posuto svježim listovima bosiljka.

Vezani članci