×
×
Kremasti rižoto s hokkaido tikvom i pancetom
Recepti

Kremasti rižoto s hokkaido tikvom i pancetom

Kakva bi to jesen bila bez barem jednog jela s bundevom! Neka to bude ovaj fini kremasti rižoto s hokkaido tikvom kojeg ćete “okruniti” trakicama hrskave pancete.

Kad netko spomene jesen, prva namirnica koja mi padne na pamet je svakako tikva, odnosno buča ili bundeva.

Ono što jako volim kod bundeve je njen vrlo velik i šarolik način pripreme. Pa se tako recepti s bundevom kreću od juha, preko divnih slanih jela, sve do deserta. Uistinu svestrano, rekao bih.

U ovaj prohladni jesenski dan stavljam na stol nešto što grije i samim pogledom. Divni nježni tonovi narančastog rižota, uz mrvice drugih boja, doslovno će vam ugrijati dušu i ostaviti bez teksta.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
45 min
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Panceta

Priprema:

  1. Super stvar kod hokkaido tikve je što ju ne morate guliti već je dovoljno očistiti unutrašnjost od koštica. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Tikvu narežite na kockice 2x2 cm pa ju stavite peći oko dvadeset minuta, odnosno dok ne omekša. Pečenu tikvu pustite da se malo ohladi pa ju pomoću štapnog miksera ili sjeckalice pretvorite u pire.
  2. Usitnite crveni luk pa ga dinstajte na maslacu oko 5 minuta. Dodajte protisnuti češnjak i nastavite dinstati još minutu. Rižu kratko popržite na luku kako bi se oljuštila vanjska ovojnica zrna što će rižoto učiniti kremastijim.
  3. Zalijte s 2 dcl temeljca. Povremeno promiješajte i kuhajte dok riža ne upije temeljac. Dodajte začine i preostali temeljac pa kuhajte rižu do željene tvrdoće.
  4. U kuhanu rižu dodajte malo maslaca i parmezan. Dobro promiješajte kako bi se sve sjedinilo u kremasti rižoto. Na kraju umiješajte pire od hokkaido tikve.
  5. Rižoto poslužite s trakicama pržene slanine, sitnim komadima mekanog slanog kravljeg sira i par kapi ulja od peršina. Ulje od peršina je zapravo kombinacija lista peršina i maslinovog ulja. Pripremit ćete ga tako da stavite šaku lista peršina u posudu, prelijete s malo maslinovog ulja i miksate štapnim mikserom dok se peršin ne usitni.