Meso i krumpir nerazdvojni su par. Uživamo u njima u bezbrojnim kombinacija. Gotovo kao i u dolmama, a najčešće to budu punjene paprike, tikvice i sarme od kupusa, vinove loze ili raštike.
No jeste li ikad pokušali napraviti krumpir dolmu? Batata mahshieh, krumpir napunjen mljevenim mesom, a zatim skuhan u pećnici ušuškan u mirisan umak od rajčice.
Dubljenje krumpira djeluje zahtjevno, ali pokušate li, uvjerit ćete se da uz prikladan alat i malo truda, to ide relativno brzo i lako. Nakon što jednom probate punjene krumpire, sigurna sam da ćete pokojeg ugurati i među iduće punjene paprike ili tikvice koje ćete spremati.
SASTOJCI
Priprema:
- Krumpire operite, ogulite i izdubite uz pomoć kuhinjskog pomagala za vađenje sredine jabuke i jednostrukog noža za guljenje krumpira, na debljinu stijenki otprilike 1 cm. Krumpire odlažite u hladnu vodu da ne potamne.
- Na žlici maslinova ulja 3-5 minuta pirjajte sitno sjeckani luk dok omekša. Zatim dodajte meso i nastavite pirjati da meso promijeni boju. Miješajte i rastavljajte meso da vam ne ostanu prevelike grudice. Dodajte sol i začine, promiješajte, ugasite vatru i ostavite kraće vrijeme sa strane da se meso malo prohladi. Zatim njime napunite izdubljene krumpire.
- Krumpire prije punjenja ocijedite od vode u kojoj su stajali. Dodatno posušite papirnatim kuhinjskim ubrusom. Na 2-3 žlice maslinova ulja pržite napunjene krumpire. Okrećite ih tako da sa svih strana dobiju zlatno žutu koricu.
- Pećnicu ugrijte na 200 °C. Odaberite posudu koja može ići u pećnicu i u kojoj krumpire možete složiti u jednom sloju. Rajčice narežite na pola centimetra debele šnite pa njima pokrijte dno posude.
- Ako vam je ostalo viška mesa, rasporedite ga po rajčicama. Isto možete napraviti i s ostacima izdubljenog krumpira. Ne želite li krumpir stavljati na dno posude, napravite od njega krumpirove palačinke ili ga ispržite poput čipsa.
- Na rajčice složite punjene krumpire pa zalijte pasiranom rajčicom koju ste razrijedili vodom toliko da dobijete dovoljno tekućine da krumpiri budu prekriveni.
- Poklopite i pecite 50-ak minuta. Ako posuda koju ste odabrali nema pripadajući poklopac ili on ne smije u pećnicu, jelo pokrijte papirom za pečenje, a preko toga aluminijskom folijom.
- Servirajte uz rižu, kuskus, bulgur ili pita kruh i salatu po ukusu.