Krumpir iz pećnice punjen mljevenim mesom

2019

Sastojci

  • 300-400 g mljevene junetine
  • 10-12 srednje velikih krumpira
  • 1 srednje veliki luk
  • sol
  • 1 žličica mljevenog pimenta
  • ½ žličice cimeta
  • ¼ žličice mljevenog kardamoma
  • maslinovo ulje
  • 1-2 svježe rajčice
  • 200 ml pasirane rajčice
18 Siječanj 2019, Komentari: Komentari isključeni za Krumpir iz pećnice punjen mljevenim mesom

Jeste li ikad pokušali napraviti krumpir dolmu? Batata mahshieh je krumpir napunjen mljevenim mesom, skuhan u pećnici, ušuškan u umak od rajčice.

Meso i krumpir nerazdvojni su par. Uživamo u njima u bezbrojnim kombinacija. Gotovo kao i u dolmama, a najčešće to budu punjene paprike, tikvice i sarme od kupusa, vinove loze ili raštike.

No jeste li ikad pokušali napraviti krumpir dolmu? Batata mahshieh, krumpir napunjen mljevenim mesom, a zatim skuhan u pećnici ušuškan u mirisan umak od rajčice.

Dubljenje krumpira djeluje zahtjevno, ali pokušate li, uvjerit ćete se da uz prikladan alat i malo truda, to ide relativno brzo i lako. Nakon što jednom probate punjene krumpire, sigurna sam da ćete pokojeg ugurati i među iduće punjene paprike ili tikvice koje ćete spremati.

krumpir-dolma-02

Priprema:

Krumpire operite, ogulite i izdubite uz pomoć kuhinjskog pomagala za vađenje sredine jabuke i jednostrukog noža za guljenje krumpira, na debljinu stijenki otprilike 1 cm. Krumpire odlažite u hladnu vodu da ne potamne.

Na žlici maslinova ulja 3-5 minuta pirjajte sitno sjeckani luk dok omekša. Zatim dodajte meso i nastavite pirjati da meso promijeni boju. Miješajte i rastavljajte meso da vam ne ostanu prevelike grudice. Dodajte sol i začine, promiješajte, ugasite vatru i ostavite kraće vrijeme sa strane da se meso malo prohladi. Zatim njime napunite izdubljene krumpire.

Krumpire prije punjenja ocijedite od vode u kojoj su stajali. Dodatno posušite papirnatim kuhinjskim ubrusom.

Na 2-3 žlice maslinova ulja pržite napunjene krumpire. Okrećite ih tako da sa svih strana dobiju zlatno žutu koricu.

Pećnicu ugrijte na 200°C. Odaberite posudu koja može ići u pećnicu i u kojoj krumpire možete složiti u jednom sloju. Rajčice narežite na pola cm debele šnite pa njima pokrijte dno posude.

Ako vam je ostalo viška mesa, rasporedite ga po rajčicama. Isto možete napraviti i s ostacima izdubljenog krumpira. Ne želite li krumpir stavljati na dno posude, napravite od njega krumpirove palačinke ili ga ispržite poput čipsa.

Na rajčice složite punjene krumpire pa zalijte pasiranom rajčicom koju ste razrijedili vodom toliko da dobijete dovoljno tekućine da krumpiri budu prekriveni.

Poklopite i pecite 50–ak minuta. Ako posuda koju ste odabrali nema pripadajući poklopac ili on ne smije u pećnicu, jelo pokrijte papirom za pečenje, a preko toga aluminijskom folijom.

Servirajte uz rižu, kuskus, bulgur ili pita kruh i salatu po ukusu.

Vezani članci