Iako je ljeto službeno počelo tek prije nekoliko dana, vjerujem da ste ga dočekali sa spremnim roštiljima, gril tavama i ostalom ljetnom kulinarskom opremom.
A ja vam nudim još jedan recept za ljetnu zbirku, upotrebljiv kako na otvorenom za roštiljanje, tako i za pripremu u kuhinji.
Kombinacija mesa mariniranog u jogurtu i kurkumi sa salatom od svježe cikle i mrkve, čini ga izuzetno osvježavajućim i pravim ljetnim favoritom.
SASTOJCI
Priprema:
- U mužaru usitnite krupno mljeveni papar, kurkumu i protisnuti češnjak da dobijete pastu. Dodajte med, jogurt i sok limuna. U dobivenoj smjesi marinirajte meso najmanje pola sata, a najbolje preko noći.
- Meso ostavite na sobnoj temperaturi najmanje pola sata prije pečenja.
- Krumpire narežite na ne prevelike kockice. Začinite ih solju, paprom i sitno sjeckanim vlascem, nakapajte s malo ulja pa dobro promiješajte. Krumpire rasporedite na široki lim obložen papirom i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C, 20-ak minuta do pola sata, da postanu hrskavi. Negdje na pola vremena pečenja kockice lagano promiješajte da dobiju koricu sa svih strana.
- Za to vrijeme operite povrće. Ciklu tanko narežite na ploške, najbolje nožem za guljenje. Mrkvu narežite na nešto deblje ploške dijagonalno. Prije serviranja dodajte rikolu i zelenu salatu, par kapi ulja i ocat po ukusu (jabučni ili aceto balsamico).
- Netom prije negoli će krumpiri biti gotovi, ispecite meso. Odstranite višak marinade i pecite po odrezak ili dva na jako ugrijanoj gusanoj ili grill tavi ili na roštilju, po nekoliko minuta sa svake strane. Odložite na tanjur da meso pusti sokove i posolite ga.
- Servirajte uz pripremljenu salatu, sve posuto krupno mljevenim paprom i solju, posuto sitno sjecaknim vlascem i kockicama hrskavo pečenih krumpirića.