Nakon faširanaca, mesna štruca je jedno od jela s mljevenim mesom s kojim nećete pogriješiti. Jednostavna za pripremu, a efektnog izgleda, osobito ako se odlučite dodati joj tvrdo kuhana jaja.
Za izradu mesne štruce svakako odaberite miješano mljeveno meso kako vam štruca ne bi bila presuha. Oblikovanjem štruce u kalupu dobit ćete ljepši i pravilniji oblik ovog mesnog klasika.
SASTOJCI
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 190 °C. Pripremite visoki kalup pravokutnog oblika (u receptu je korišten kalup dimenzija 21 x 11.5 x 7.5 cm). Dva jaja tvrdo skuhajte i ogulite ih.
- Žemlju narežite na kockice i prelijte mlijekom pa pustite da se namoči. Za to vrijeme nasjeckajte luk pa ga popržite na zagrijanom maslacu. Pustite da se luk ohladi.
- Žemlju dobro ocijedite od mlijeka i još je usitnite. Razmutite preostala 2 jaja. U zdjelu stavite meso pa mu dodajte žemlju, razmućena jaja, peršin, naribani muškatni oraščić, sol, papar i luk. Sve dobro izmiješajte, najbolje rukom.
- Unutrašnjost kalupa premažite maslacem i pospite krušnim mrvicama. Napunite ga mesnom smjesom, malo preko polovice visine pa utisnite kuhana jaja. Pokrijte ostatkom mesa i premažite rastopljenim maslacem ili uljem.
- Štrucu preokrenite iz kalupa na lim za pečenje. Pecite oko 1 sat. Ako vam se skupi previše tekućine na dnu, odlijte je na pola pečenja.
- Poslužite s pečenim korjenastim povrćem ili pire krumpirom.