Okusi Italije: Mesne polpete u umaku od rajčice

2013

Sastojci

  • 450 g miješanog mljevenog mesa
  • 2 šnite kruha
  • 1 jaje
  • 20 g soli
  • 10 g papra
  • 30 g peršina
  • 2 komada luka
  • 50 ml ulja
  • 240 g sjeckane rajčice
  • 30 g češnjaka
  • 20 g peršina
  • 30 g bosiljka
  • 100 g ribanog sira
  • 50 g šećera
8 Siječanj 2013, Komentari: Komentari isključeni za Okusi Italije: Mesne polpete u umaku od rajčice

Svi vole dobre stare polpete, bilo da su u obliku mesnih kuglica u šalši ili mesnih 'diskova' uz koje se poslužuje krumpir salata. Verzija je bezbroj, a u ovom receptu su upute za pripremu polpeta u umaku od rajčica, lagano zapečenih u pećnici.

Polpete su poznato talijansko jelo, no svaka regija ima svoje tajne prema kojima priprema ovu mesnu deliciju. U nekim dijelovima zemlje mesne okruglice se poslužuju s tjesteninom, dok se u drugima dijelovima poslužuju samostalno.

Ono što je zajedničko svim polpetama je njihov oblik koji podsjeća na loptice za golf te aromatičan okus začinskog bilja.

talijanske-polpete-02

Priprema:

U posudu stavite meso pa dodajte kruh koji ste namočili u hladnu vodu i procijedili. Smjesi dodajte sol, papar i sjeckani peršin.

Sitno sjeckani luk prepržite na ulju te dodajte u smjesu i sve dobro izmješajte. Oblikujte smjesu u male polpete te pržite u tavici na malo masnoće.

Ostatak sitno sjeckanog luka prepržite na ulju, dodajte češnjak rezan na listiće te začinite sa šećerom, soli, paprom i dodajte rajčicu sjeckanu na kockice. Kada je umak prokuhao te ukoliko je pregust dodajte malo vode, sviježi bosiljak i kratko prokuhajte.

Umak izlijte u vatrostalnu posudu te posložite prepečene polpete. Na svaku polpetu stavite malo ribanog sira te stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Polpete izvadite kada se sir rastopio i poprimio zlatno žutu boju.

Servirajte uz prilog po izboru ili kao samostalno jelo.

Vezani članci