×
×
Parfe od pileće jetrice na medenom kruhu
Recepti

Parfe od pileće jetrice na medenom kruhu

Mali tradicionalni ‘francuski’ zalogaji savršeni su za novogodišnju proslavu, uz čašu desertnog vina. Neobična kombinacija slatkog kruha i paštete od pileće jetrice oduševit će gurmanska nepca.

Započnite novogodišnju zabavu ovim poznatim francuskim kanapeima. Pain d’épices francuski je slatki kruh sa medom i začinima, okusom sličan mekanim medenjacima. U ovo doba godine pain d’épices se naveliko konzumira u francuskim domovima i to u kombinaciji sa paštetom od guščje jetre ili kako to oni zovu – fois gras.

Budući da guščju  jetru nije baš lako nabaviti, ja sam se odlučila za cjenovno prihvatljiviju i dostupniju pileću jetricu. Svakako probajte ovu kombinaciju, zvuči neobično, ali zapravo se okusi savršeno uklapaju.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
60 minuta
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Piletina

    ZA KRUŠČIĆE:

    ZA PARFE:

Priprema:

  1. Pripremite kruh. Pećnicu zagrijte na 150 °C. Brašno pomiješajte sa solju, sodom bikarbonom i svim začinima.
  2. Mlijeko zagrijte do vrenja, maknite s vatre pa mu dodajte med, melasa šećer i maslac. Miješajte dok se svi sastojci ne povežu i dok ne dobijete emulziju. Primiješajte suhe sastojke emulziji od meda i mlijeka te sve zajedno pažljivo umutite u tekuću smjesu.
  3. Ulijte u odgovarajući četvrtasti kalup za kruh, te pecite oko 45-60 minuta. Provjerite je li kruh pečen tako da ubodete čačkalicu u sredinu kruha. Ako je čačkalica suha, kruh je pečen. Ohladite ga prije serviranja.
  4. Pripremite parfe. Pileću jetricu očistite od žilica pa narežite na manje komade.
  5. Zagrijte žlicu maslaca pa dodajte luk narezan na sitno i timijan. Pirjajte nekoliko minuta, a zatim dodajte jetricu. Pirjajte još kratko dok jetrica ne primijeni boju, pa zalijte prošekom, te pustite da u potpunosti ispari.
  6. Prebacite u drugu zdjelu, dodajte maslac i sol te usitnite u kremu štapnim mikserom ili u multipraktiku. Pustite da se ohladi pa dodajte tučeno slatko vrhnje te pažljivo promiješajte.
  7. Parfe prelijte otopljenim maslacem te prije posluživanja dobro ohladite u hladnjaku.
  8. Pain d'épices narežite na manje kriške ili čašom režite u krugove te ih premažite džemom od limuna. Na svaki kruščić stavite žličnjak parfea pileće jetrice. Poslužite sa desertnim vinom.