Započnite novogodišnju zabavu ovim poznatim francuskim kanapeima. Pain d’épices francuski je slatki kruh sa medom i začinima, okusom sličan mekanim medenjacima. U ovo doba godine pain d’épices se naveliko konzumira u francuskim domovima i to u kombinaciji sa paštetom od guščje jetre ili kako to oni zovu – fois gras.
Budući da guščju jetru nije baš lako nabaviti, ja sam se odlučila za cjenovno prihvatljiviju i dostupniju pileću jetricu. Svakako probajte ovu kombinaciju, zvuči neobično, ali zapravo se okusi savršeno uklapaju.
SASTOJCI
ZA KRUŠČIĆE:
ZA PARFE:
Priprema:
- Pripremite kruh. Pećnicu zagrijte na 150 °C. Brašno pomiješajte sa solju, sodom bikarbonom i svim začinima.
- Mlijeko zagrijte do vrenja, maknite s vatre pa mu dodajte med, melasa šećer i maslac. Miješajte dok se svi sastojci ne povežu i dok ne dobijete emulziju. Primiješajte suhe sastojke emulziji od meda i mlijeka te sve zajedno pažljivo umutite u tekuću smjesu.
- Ulijte u odgovarajući četvrtasti kalup za kruh, te pecite oko 45-60 minuta. Provjerite je li kruh pečen tako da ubodete čačkalicu u sredinu kruha. Ako je čačkalica suha, kruh je pečen. Ohladite ga prije serviranja.
- Pripremite parfe. Pileću jetricu očistite od žilica pa narežite na manje komade.
- Zagrijte žlicu maslaca pa dodajte luk narezan na sitno i timijan. Pirjajte nekoliko minuta, a zatim dodajte jetricu. Pirjajte još kratko dok jetrica ne primijeni boju, pa zalijte prošekom, te pustite da u potpunosti ispari.
- Prebacite u drugu zdjelu, dodajte maslac i sol te usitnite u kremu štapnim mikserom ili u multipraktiku. Pustite da se ohladi pa dodajte tučeno slatko vrhnje te pažljivo promiješajte.
- Parfe prelijte otopljenim maslacem te prije posluživanja dobro ohladite u hladnjaku.
- Pain d'épices narežite na manje kriške ili čašom režite u krugove te ih premažite džemom od limuna. Na svaki kruščić stavite žličnjak parfea pileće jetrice. Poslužite sa desertnim vinom.