×
×
Pastirska pita s pireom od cvjetače
Recepti

Pastirska pita s pireom od cvjetače

Pastirska pita je popularno jelo koje je doživjelo brojne interpretacije. Zašto ne i još jednu? Kušaj verziju s pireom od cvjetače i mljevenim mesom light.

Kao i svako popularno jelo i pastirska pita doživjela je bezbroj interpretacija. Danas pod ovim nazivom možete naći svašta, od klasične pite s janjetinom do veganskih inačica s gljivama i grahoricama.

U ovoj verziji pite i ja sam se malo odmakla od tradicionalne recepture. Pripremila sam je na ponešto laganiji način, u gotovo low carb verziji.

Glavna zvijezda ove pastirske pite je miješano mljeveno meso light, smanjene masnoće. Dugim pirjanjem na puno korjenastog povrća ono se pretvorilo u božanstven i ukusan umak kojeg nije trebalo dodatno zgušnjavati.

Ovako pripremljen umak prekrila sam svilenkastim pireom od kuhane cvjetače, a kako bi sve ostalo u prikladnom tonu sve sam posipala s dosta ribanog cheddar sira. Na kraju je sve trebalo samo zapeći u pećnici za malo drugačiji ručak.

Vruća pastirska pita pokazala se kao idealan i vrlo utješan obrok na kraju još jednog tmurnog jesenskog dana, a moja kći kaže da su to lazanje bez lazanja. Meni se čini da je ona potpuno u pravu.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
4
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Mljeveno meso

    ZA MESNI UMAK:

    ZA PIRE OD CVJETAČE:

    ZA POSIPANJE:

Priprema:

  1. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pržite nasjeckani luk, mrkvu, peršin i celer. Pržite sve neprestano miješajući dok povrće ne povene i malo se karamelizira.
  2. Dodajte zgnječene režnjeve češnjaka i nastavite sve pržiti dok češnjak ne zamiriši. Po potrebi podlijte sve s malo vode.
  3. Zatim dodajte mljeveno meso, energično ga miješajte kako bi ga dobro razmrvili i usitnili. Meso pirjajte sve dok ne uhvati lijepu boju.
  4. Sada dodajte sol, ružmarin, cimet i muškatni oraščić, promiješajte pa dodajte i nasjeckane pelate. Prelijte sve temeljcem, smanjite vatru i ostavite da lagano krčka oko 2 sata ili dok se ne pretvori u gusti mesni umak. Povremeno promiješajte, a na kraju kuhanja doradite okus solju i svježe mljevenim paprom.
  5. Pripremite pire od cvjetače. Glavicu cvjetače očistite od zelenih listova pa je narežite na manje komade – cvjetiće. Operite cvjetiće i stavite ih u lonac. Dodajte dosta vode, sol i dva lista lovora. Sve kuhajte na umjerenoj vatri dok cvjetača potpuno ne omekša.
  6. Kuhanu cvjetaču ocijedite, lovor izvadite i dodajte maslac pa sve štapnim mikserom izradite u pire. Po potrebi dodajte još malo soli.
  7. Kuhani umak prebacite u vatrostalnu posudu pa ga prekrijte pireom od cvjetače.
  8. Posipajte sve ribanim cheddar sirom pa zapecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 20 minuta.
  9. Pečenu pitu izvadite iz pećnice, ostavite je desetak minuta da se odmori, a zatim je poslužite.