Pastirska pita s pireom od cvjetače

2021

Sastojci

  • ZA MESNI UMAK:
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka
  • 2 mrkve
  • 1 korijen peršina
  • 1 manji komad celera
  • 2 režnja češnjaka
  • 540 g PIK Miješanog mljevenog mesa LIGHT
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice nasjeckanog ružmarina
  • na vrh noža cimeta
  • na vrh noža muškatnog oraščića
  • 240 g pelata
  • 700 ml mesnog temeljca
  • svježe mljeveni papar
  • ZA PIRE OD CVJETAČE:
  • 1 glavica cvjetače, oko 1 kg
  • 2 lovorova lista
  • ½ žličice soli
  • 50 g maslaca
  • ZA POSIPANJE:
  • 50 g cheddar sira
14 Siječanj 2021, Komentari: Komentari isključeni za Pastirska pita s pireom od cvjetače

Pastirska pita je popularno jelo koje je doživjelo brojne interpretacije. Zašto ne i još jednu? Kušaj verziju s pireom od cvjetače i mljevenim mesom light.

Kao i svako popularno jelo i pastirska pita doživjela je bezbroj interpretacija. Danas pod ovim nazivom možete naći svašta, od klasične pite s janjetinom do veganskih inačica s gljivama i grahoricama.

U ovoj verziji pite i ja sam se malo odmakla od tradicionalne recepture. Pripremila sam je na ponešto laganiji način, u gotovo low carb verziji.

Glavna zvijezda ove pastirske pite je miješano mljeveno meso light, smanjene masnoće. Dugim pirjanjem na puno korjenastog povrća ono se pretvorilo u božanstven i ukusan umak kojeg nije trebalo dodatno zgušnjavati.

Ovako pripremljen umak prekrila sam svilenkastim pireom od kuhane cvjetače, a kako bi sve ostalo u prikladnom tonu sve sam posipala s dosta ribanog cheddar sira. Na kraju je sve trebalo samo zapeći u pećnici za malo drugačiji ručak.

Vruća pastirska pita pokazala se kao idealan i vrlo utješan obrok na kraju još jednog tmurnog jesenskog dana, a moja kći kaže da su to lazanje bez lazanja. Meni se čini da je ona potpuno u pravu.

pastirska-pita-s-cvjetacom-02

Priprema:

U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu pržite nasjeckani luk, mrkvu, peršin i celer. Pržite sve neprestano miješajući dok povrće ne povene i malo se karamelizira.

Sada dodajte zgnječene režnjeve češnjaka i nastavite sve pržiti dok češnjak ne zamiriši. Po potrebi podlijte sve s malo vode.

Zatim dodajte mljeveno meso, energično ga miješajte kako bi ga dobro razmrvili i usitnili. Meso pirjajte sve dok ne uhvati lijepu boju.

Sada dodajte sol, ružmarin, cimet i muškatni oraščić, promiješajte pa dodajte i nasjeckane pelate. Prelijte sve temeljcem, smanjite vatru i ostavite da lagano krčka oko 2 sata ili dok se ne pretvori u gusti mesni umak. Povremeno promiješajte, a na kraju kuhanja doradite okus solju i svježe mljevenim paprom.

Pripremite pire od cvjetače. Glavicu cvjetače očistite od zelenih listova pa je narežite na manje komade – cvjetiće. Operite cvjetiće i stavite ih u lonac. Dodajte dosta vode, sol i dva lista lovora. Sve kuhajte na umjerenoj vatri dok cvjetača potpuno ne omekša.

Kuhanu cvjetaču ocijedite, lovor izvadite i dodajte maslac pa sve štapnim mikserom izradite u pire. Po potrebi dodajte još malo soli.

Kuhani umak prebacite u vatrostalnu posudu pa ga prekrijte pireom od cvjetače.

Posipajte sve ribanim cheddar sirom pa zapecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 20 minuta. Pečenu pitu izvadite iz pećnice, ostavite je desetak minuta da se odmori, a zatim je poslužite.

Vezani članci