Složenac s mljevenim mesom i palentom

2016

Sastojci

  • 450 g miješanog mljevenog mesa
  • 80 g naribanog tvrdog sira
  • 1 srednje velika tikvica
  • 1 luk
  • 170 g umaka od rajčice
  • 720 ml vode
  • 1 žličica soli
  • 120 g kukuruzne krupice (palenta)
  • svježi peršin
16 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za Složenac s mljevenim mesom i palentom

Čar složenaca, osim jednostavne pripreme, jest u tome što se meso i povrće peku u istoj posudi i tijekom pečenja otpuštaju svoje sokove pa je rezultat sočno jelo.

Kod pripreme složenca najčešće se kombinira meso, škrob (poput krumpira ili tjestenine) i povrće, uz umak i hrskavi sloj na vrhu.

Gornji sloj složenaca gotovo uvijek je umak ili naribani sir, ali možete ga posipati i krušnim mrvicama ili nasjeckanim orašastim plodovima. U ovom receptu koristi se nešto manje očekivani sastojak – kukuruzna krupica. Ona je odlična baza za ovakvo jelo.

Čar složenaca, osim jednostavne pripreme, jest u tome što se meso i povrće peku zajedno u jednoj posudi i tijekom pečenja otpuštaju svoje sokove pa je rezultat sočno jelo. U pravilu je meso uvijek potrebno prvo ‘zatvoriti’ na tavi, tj. kratko ga popržiti da dobije boju, a povrće je također dobro prije pečenja popirjati na tavi da pusti sokove i lagano omekša.

Osim toga, složenac možete pripremiti unaprijed, popirjati na tavi i složiti u posudu za pečenje pa 30-45 minuta prije obroka ili prije dolaska gostiju jednostavno zapeći u pećnici.

Složence možete poslužiti kao prilog ili glavno jelo, a ovaj je recept ideja za jedan konkretniji ručak.

slozenac-s-mljevenim-mesom-i-palentom-02

Priprema:

Na tavi u ulju popržite mljeveno meso dok ne dobije smećkastu boju. Zatim dodajte sitno sjeckani luk i tikvicu, pirjajte 10 minuta i zalijte umakom od rajčice. Pirjajte još 10-ak minuta.

Palentu skuhajte u slanoj kipućoj vodi i u vruće umiješajte 60 g naribanog sira.

U lagano nauljenu četvrtastu posudu za pečenje rasporedite skuhanu palentu. Po njoj rasporedite mješavinu mljevenog mesa i posipajte ostatkom naribanog sira.

Pecite oko pola sata na 180 stupnjeva. Prije posluživanja posipajte svježim peršinom.

Vezani članci