Kod pripreme složenca najčešće se kombinira meso, škrob (poput krumpira ili tjestenine) i povrće, uz umak i hrskavi sloj na vrhu.
Gornji sloj složenaca gotovo uvijek je umak ili naribani sir, ali možete ga posipati i krušnim mrvicama ili nasjeckanim orašastim plodovima. U ovom receptu koristi se nešto manje očekivani sastojak – kukuruzna krupica. Ona je odlična baza za ovakvo jelo.
Čar složenaca, osim jednostavne pripreme, jest u tome što se meso i povrće peku zajedno u jednoj posudi i tijekom pečenja otpuštaju svoje sokove pa je rezultat sočno jelo. U pravilu je meso uvijek potrebno prvo ‘zatvoriti’ na tavi, tj. kratko ga popržiti da dobije boju, a povrće je također dobro prije pečenja popirjati na tavi da pusti sokove i lagano omekša.
Osim toga, složenac možete pripremiti unaprijed, popirjati na tavi i složiti u posudu za pečenje pa 30-45 minuta prije obroka ili prije dolaska gostiju jednostavno zapeći u pećnici.
Složence možete poslužiti kao prilog ili glavno jelo, a ovaj je recept ideja za jedan konkretniji ručak.
SASTOJCI
Priprema:
- Na tavi u ulju popržite mljeveno meso dok ne dobije smećkastu boju. Zatim dodajte sitno sjeckani luk i tikvicu, pirjajte 10 minuta i zalijte umakom od rajčice. Pirjajte još 10-ak minuta.
- Palentu skuhajte u slanoj kipućoj vodi i u vruće umiješajte 60 g naribanog sira.
- U lagano nauljenu četvrtastu posudu za pečenje rasporedite skuhanu palentu. Po njoj rasporedite mješavinu mljevenog mesa i posipajte ostatkom naribanog sira.
- Pecite oko pola sata na 180 °C. Prije posluživanja pospite svježim peršinom.