×
×
Torta od heljdinih palačinki sa šunkom i sirom
Video recepti

Torta od heljdinih palačinki sa šunkom i sirom

Slana torta od palačinki sa šunkom, slaninom i dvije vrste sira ravnopravno može zamijeniti bilo koju rođendansku tortu.

Palačinke na neki nov, još neisproban način, uvijek su dobra ideja, a mogućnosti je bezbroj. Mi smo ove naše s kuhanom šunkom složili u slanu tortu pa nadopunili ricottom, lukom, špinatom i onda još posuli sirom i prženom slaninom.

Za tortu možete napraviti i obične, klasične palačinke, ove naše koje kombiniraju heljdino i bijelo brašno, ali i od čistog heljdinog brašna za još zdraviju verziju.

pješčani sati
VRIJEME PRIPREME
2 sata
uteg
BROJ OSOBA
6
proizvod
GLAVNI SASTOJAK
Kuhana šunka

  ZA PALAČINKE (14 kom.):

Priprema:

 1. Zamiješajte smjesu za palačinke i pustite je da odstoji u hladnjaku barem dva sata, a može i preko noći. Izvadite je iz hladnjaka pola sata-sat prije nego što ćete peći palačinke, promiješajte i ispecite 14 palačinki promjera 26-28 cm, koliko vam je potrebno za recept.
 2. Skuhajte špinat, dobro ga ocijedite, nasjeckajte i pustite da se ohladi.
 3. Luk sitno nasjeckajte pa ga popirjajte na ulju. Dodajte šunku narezanu na kockice i kratko zapecite.
 4. U zdjeli pomiješajte ricottu (oko 50 g ostavite sa strane za premazivanje), špinat, šunku i luk. Posolite, popaprite, dodajte nasjeckani svježi peršin te dobro promiješajte. Sedam palačinki napunite tom smjesom i zarolajte ih.
 5. Na dno kalupa za torte promjera 26-28 cm složite četiri palačinke tako da se na sredini preklapaju i tako tvore dno. Drugi dio svake palačinke treba vam visiti preko ruba kalupa. Premažite dno s nekoliko žlica pasirane rajčice, pospite sušenim bosiljkom i naribanom gaudom.
 6. Na naribani sir ravno položite jednu palačinku pa je premažite rajčicom, pospite bosiljkom i pospite sirom. Ponovno poklopite novom palačinkom, premažite je rajčicom i pospite bosiljkom.
 7. Zatim u krug posložite zarolane palačinke (kao da motate burek), krenite s vanjskog ruba prema unutra. Potom zamotane palačinke premažite ricottom koju ste sačuvali. Poklopite još jednom ravno položenom palačinkom, pa njen vanjski rub također premažite ricottom. Zatim rubove onih palačinki s dna koji vam vise preko kalupa preklopite prema unutra, na zadnju premazanu palačinku, tako da "zatvorite" tortu.
 8. Skinite obruč pa na vrh torte naopako stavite vatrostalnu posudu za pečenje koja je nešto šireg promjera od same torte. Sve preokrenite, tako da vam dno torte sada bude na vrhu i obrnuto. Maknite dno od prvog kalupa, torta vam treba ostati samo u vatrostalnoj posudi. Zatim oko nje vratite samo obruč.
 9. Gornji dio torte pospite s još naribanog sira i stavite u pećnicu dok se sir ne rastopi. Dok je torta u pećnici, ispržite slaninu dok ne bude hrskava i namrvite je.
 10. Izvadite tortu iz pećnice te pospite mrvljenom slaninom i nasjeckanim svježim vlascem.