×
×
VIDEO: Kako rasjeći juneća leđa i ispeći odrezak
Mesne lekcije

VIDEO: Kako rasjeći juneća leđa i ispeći odrezak

Volite li odreske? Popularni rib-eye ili pržolica klasičan je odrezak od junećih leđa koji se lako priprema. Pratite upute u našem videu i uživajte!

Chef Branko Ognjenović iz kulinarskog studija Majstor kuhar u ovom će vam videu pokazati kako na brz i jednostavan način razrezati juneća leđa u komadu, od vrata od petog rebra.

Taj dio mesa se zove pržolica ili rib-eye.

Rib-eye odreske možete narezati sa ili bez kosti. Ako ih režete s kosti, obratite pažnju da je odrezak iste debljine kao i kost, kako bi se mogao ravnomjerno ispeći.

Ako uklanjate kosti, svakako ih sačuvajte za pripremu temeljaca, a odreske narežite na debljinu od 2 do 2,5 centimetra.

Nemojte uklanjati masnoću s odreska jer ona “hrani” meso tijekom pečenja i daje mu sočnost. Tijekom pečenja, nemojte bosti meso vilicom već ga okrećite hvataljkom.

Ako želite, umjesto prekrivanja folijom, odrezak možete “finiširati” u pećnici zagrijanoj na 140 stupnjeva, na 5 minuta, zajedno s tavom. Obratite pozornost da tava nema dijelove koji mogu izgorjeti u pećnici (plastična ili drvena drška i sl.).

Ispečeni odrezak se reže ukoso kako bi se sačuvali sokovi u mesu.

Odrezak bez kosti je narezan na tanke trake i poslužen na salati od rikule, cherry rajčica te posut listićima Grana Padano sira.