×
×
Ispekli ste previše mesa? Imamo 5 ideja kako ga iskoristiti.
Mesne lekcije

Ispekli ste previše mesa? Imamo 5 ideja kako ga iskoristiti.

Od viška glava ne boli – vrijedi za razne situacije pa tako i za pripremu mesa. Jer ako ga imate viška, to samo znači da imate više ideja za recepte.

Svima se prije ili kasnije dogodi situacija zvana (i znana) kao “Što ćemo s ovolikim mesom”. Bilo da se radi o ostacima pečenja, roštilja ili mesa s tave, imamo par ideja kako ih možete iskoristiti za pripremu novog jela.

1. Napravite nadjev ili umak

Jedan od najjednostavnijih načina da jače pečenom mesu date novu svrhu jest da ga usitnite i iskoristite kao nadjev ili umak. Malo temeljca, začina i vina stvorit će savršeno punjenje za tortelline ili mesne pite. Uz dodatak povrća i začina, za tren oka dobit ćete ukusan umak za tjesteninu. Evo ideje.

meso-5-ideja-tjestenina
Tjestenina s komadićima telećeg pečenja

2. Napravite paštetu

Domaća pašteta je jednostavna za pripremu i jako ukusna. Potrebno je samo nekoliko sastojaka te malo volje i vremena kako biste u njoj uživali. Ako se do sada niste ohrabrili za izradu domaće paštete, neka vam lagano prepečeni komad piletine ili svinjetine bude izgovor.

Usitnite meso, dodajte preprženi luk, začinite i prodinstajte. Nakon toga izmiksajte u blenderu do željene teksture uz dodavanje senfa i majoneze. Ohladite i uživajte u domaćoj pašteti.

meso-5-ideja-pasteta
Domaća pileća pašteta

3. Salata za prste polizati

Lagane i brze, salate su idealne za vruće ljetne dane. Meso koje nije ispalo kako ste zamislili usitnite na manje komade, pomiješajte s majonezom, jajima i tjesteninom i napravite ukusnu hladnu salatu. Isti taj nadjev, bez tjestenine, možete iskoristiti i kao punjenje za sendvič.

meso-5-ideja-salata
Ljetna salata s komadićima junetine

4. Iskoristite sve što imate

Wok je idealan za one dane kad nemate puno vremena za pripremu ručka. Posegnite za povrćem, rižom od jučerašnjeg ručka i napravite nešto potpuno novo. Sve pripremljeno u jednoj posudi i brzo gotovo doslovni je spas u posljednji čas.

meso-5-ideja-wok
Pržena riža i svinjetina iz woka

5. Zamotajte meso u tortilju

Piletina, svinjetina ili teletina, tortilja ne pita. Narežite meso na trake, pripremite omiljeni umak, dodajte povrće i napunite tortilje. Možete ih poslužiti klasično ili ih zarolati pa dodatno zapeći u pećnici.

meso-5-ideja-tortilje
Domaće tortilje punjene svinjetinom