Volim roštilj: Ultimativni grill vodič

2015
1 Siječanj 2015, Komentari: 1

Nahrani čovjeka ćevapima i bit će sretan cijeli dan. Nauči ga tajnama savršenog roštilja i bit će sretan cijeli život! A ako nisi siguran što je to sve što treba znati o roštilju - pokaži mu članak u nastavku!

U početku bijaše – roštilj

Kod izbora vašeg prvog roštilja, dobro je znati koji ćete kupiti (i zašto). A kad ga odlučite prvi put koristiti i entuzijastično pozovete frendove na druženje, imajte na umu koliko mesa treba kupiti kako bi svi bili siti i zadovoljni. Tu su i, naravno, trikovi i tajne uz koje ćete naučiti kako najbolje ispeći roštilj, a ako ste se preračunali u količini, dobro je znati i kako se roštilj može podgrijati.

Naš omiljeni ‘sport’ – roštilj – tema je o kojoj se može pričati danima. Obzirom da ljudi diljem svijeta roštiljaju, ne čudi ni velik broj priča i zanimljivosti koji se vežu uz ovakvu pripremu mesa. Izdvajamo 7 zanimljivosti koje (vjerojatno) niste znali o roštilju.

Marinade – neizostavan dio svakog roštilja

Dobre marinade čine meso ukusnijim i neizostavni su dio svakog roštilja. Recepte za nekoliko vrsta marinada pročitajte u članku Marinade i premazi za roštilj uz Tadejine dodatne savjete iz članka Tajne umaka i začina.

marinada-umak-premaz-rostilj

Nije tajna da uz roštilj najbolje prija pivo no jeste li znali da mariniranje mesa u pivu prije pečenja na roštilju može spriječiti stvaranje kancerogenih spojeva tijekom roštiljanja?

Odabir recepata za jela s roštilja:
Mljeveno meso

Čini se kako Hrvati najčešće na svom roštilju pripremaju mljeveno meso i to u raznim oblicima – od pljeskavica i burgera pa do ćevapčića i šiš ćevapa. Kad spominjemo ćevape, znate li razliku između bosanskih i leskovačkih ćevapa?

Ako vam u žaru razgovora ćevap padne na pod, ova infografika će vam pomoći u donošenju važne odluke – treba li pojesti ćevap s poda?

Svinjetina i junetina

Za svinjetinu se s razlogom kaže da je kraljica roštilja – finog je okusa koji možete obogatiti raznim začinima, nudi različite mogućnosti pripreme. Junetina s roštilja, pravilno pripremljena, pruža nezaboravnu aromu.

Naravno, na roštilju se često “okreću” razne vrste kobasica no znate li što odabir kobasice govori o vašoj osobnosti?

Piletina

Piletina s roštilja ne mora biti komad bijelog mesa bačen na rešetku roštilja – učinite je uzbudljivom! Kombinirajte ljute začine i blage, hladne umake na bazi jogurta, nanižite je na različite vrste ražnjića ili ispecite na ražnju. Ili limenki piva.

Vezani članci