×
×
10 pečenja za svečani blagdanski stol
Tematski recepti

10 pečenja za svečani blagdanski stol

Blagdani su za odmaranje i druženje, ali i uživanje u hrani. Ako vam nedostaje inspiracije za kuhanje, posegnite za jednim od 10 pečenja s naše liste.

Priprema mesa u pećnici naizgled se čini kao jednostavan zadatak no postoje određena pravila i trikovi ‘pećnice’ koji će vam ovih blagdana garantirati savršeno pečenje.

Prije nego uđete u kuhinju, pročitajte članak sa savjetima za pečenje mesa u pećnici, a potom odaberite neki od 10 recepata u nastavku. Ni sa jednim nećete pogriješiti. U slast!

1. Porchetta – rolana i punjena svinjska potrbušina

porchetta-01

Porchetta je svinjska potrbušina, napunjena, zarolana pa sporo pečena pećnici. Ovako pečeni komad mesa se može konzumirati više dana, dovoljno ga je držati na hladnom i narezati po potrebi te poslužiti kao hladno predjelo, uz francusku salatu ili složiti sendvič.

2. Carsko meso kao svečano pečenje

blagdanski-stol-carsko-meso-pecenje

Carsko meso je često previđen i zapostavljen komad mesa kojeg uz minimalno truda možete pretvoriti u divno blagdansko pečenje. Svatko će na tanjuru rado vidjeti komad sočnog mesa s hrskavom kožicom, uparenog s omiljenim povrćem i umakom ili francuskom salatom.

Ostatke ovog pečenja pretvorite u carski sendvič sa zapečenim grahom.

3. Glazirana svinjska koljenica s vinom i medom

Glazirana svinjska koljenica vizualno je veoma privlačna, ali i posebno slasna te svakako treba naći svoje mjesto na blagdanskom stolu.

4. Rolano pečenje punjeno čvarcima i kruhom

rolano-pecenje-punjeno-cvarcima-01

Za pečenje odaberite svinjski but u komadu kojeg ćete morati razrezati na jedan veliki odrezak kako biste ga mogli nadjenuti i zarolati. Upute za rolanje i vezivanje pečenja potražite u korak po korak vodiču.

5. Kako ispeći rostbif

roast-beef-naslovna

Roast beef je junetina pečena u komadu. Za ovakvu pripremu treba odabrati ramstek ili takozvani lažni biftek bez kosti, očišćen od masnoća, žila i tetiva.

6. Juneća koljenica kao pod pekom

juneca-koljenica-peka-03

Sunčano vrijeme i visoke temperature ovih blagdana će ohrabriti mnoge da pripreme peku no jednako mekano i sočno meso možete pripremiti i u svojoj pećnici.

Pratite recept za juneću koljenicu i saznajte kako.

7. Punjena rolada od junećeg flama

punjena-rolada-od-junetine-naslovna

Trud uložen u obradu i pripremu komada mesa niže kategorije kao što je flam višestruko će vam se isplatiti u obliku punjenog i sočnog pečenja.

Pogledajte recept i korak po korak foto vodič za postupak nadijevanja i rolanja pečenja.

8. Marinirana janjetina s krumpirom

janjetina-sa-zacinskim-biljem-02

Tradicionalni božićni ručak često podrazumijeva janjetinu. Iako je najfinija ona s ražnja ili ispod peke, dobro marinirana i pažljivo pripremljena u pećnici može biti jednako ukusna.

9. Klasično svinjsko pečenje

svinjsko-pecenje-krumpir

Odojak iz pećnice je provjerena klasika koja nikad neće razočarati. Ako niste u mogućnosti nabaviti odojka, slobodno se odlučite za vratinu ili, ako volite krtije meso, krmenadle u komadu.

10. Svinjski file u lisnatom tijestu sa salom

svinjski-file-lisnato-tijesto

Svinjski file, pisanica ili lungić najbolji je i najmekši dio svinje. Zahtjeva pažnju i nježnost pri pečenju, ako želimo da ostane mekano i sočno.

Lisnato tijesto u kojem ga se peče sačuvat će ga od isušivanja pri pečenju, a lisnato tijesto je ovaj put napravljeno sa – salom.