10 pečenja za svečani blagdanski stol

2016
27 Siječanj 2016, Komentari: Komentari isključeni za 10 pečenja za svečani blagdanski stol

Blagdani su za odmaranje i druženje, ali i uživanje u hrani. Ako vam nedostaje inspiracije za kuhanje, posegnite za jednim od 10 pečenja s naše liste.

Priprema mesa u pećnici naizgled se čini kao jednostavan zadatak no postoje određena pravila i trikovi ‘pećnice’ koji će vam ovih blagdana garantirati savršeno pečenje.

Prije nego uđete u kuhinju, pročitajte članak sa savjetima za pečenje mesa u pećnici, a potom odaberite neki od 10 recepata u nastavku. Ni sa jednim nećete pogriješiti. U slast!

1. Carsko meso kao svečano pečenje

carsko-meso-pecenje-naslovna

Carsko meso je često previđen i zapostavljen komad mesa kojeg uz minimalno truda možete pretvoriti u divno blagdansko pečenje. Svatko će na tanjuru rado vidjeti komad sočnog mesa s hrskavom kožicom, uparenog s omiljenim povrćem i umakom ili francuskom salatom.

Ostatke ovog pečenja pretvorite u carski sendvič sa zapečenim grahom.

2. Rolano teleće pečenje

teleca-rolada-naslovna

Teleće meso delikatnog okusa punjeno špinatom i suhim voćem – zvuči neobično, zar ne? Pratite korak po korak foto vodič kako zarolati i zavezati pečenje, a punjenje prilagodite ukusima gosti i/ili ukućana.

3. Teleće pečenje s crvenim kupusom i jabukama

telece-pecenje-sa-crvenim-kupusom

Teleće pečenje obogatite sezonskim namirnicama poput crvenog kupusa punog vitamina i jabukama koje će zajedno s cimetom cijelom jelu dati pravu blagdansku aromu.

Saznajte trik za savršeno pečenu teletinu, baš svaki put.

4. Kako ispeći pečenje za dvije osobe

pecenje-od-teletine-naslovna

Ako niste u situaciji da ovih blagdana trebate nahraniti manju vojsku rodbine, već vašu obitelj od par članova, pripremite manje komade mesa koji jako dobro mogu funkcionirati kao svečano pečenje.

Andrea je ove godine dala priliku telećim kotletima u komadu.

5. Juneća koljenica kao pod pekom

juneca-koljenica-peka-01

Sunčano vrijeme i visoke temperature ovih blagdana će ohrabriti mnoge da pripreme peku no jednako mekano i sočno meso možete pripremiti i u svojoj pećnici.

Pratite recept za juneću koljenicu i saznajte kako.

6. Punjena rolada od junećeg flama

punjena-rolada-od-junetine-naslovna

Trud uložen u obradu i pripremu komada mesa niže kategorije kao što je flam višestruko će vam se isplatiti u obliku punjenog i sočnog pečenja.

Pogledajte recept i korak po korak foto vodič za postupak nadijevanja i rolanja pečenja.

7. Marinirana janjetina s krumpirom

janjetina-sa-zacinskim-biljem-01

Tradicionalni božićni ručak često podrazumijeva janjetinu. Iako je najfinija ona s ražnja ili ispod peke, dobro marinirana i pažljivo pripremljena u pećnici može biti jednako ukusna.

8. Klasično svinjsko pečenje

svinjsko-pecenje

Odojak iz pećnice je provjerena klasika koja nikad neće razočarati. Ako niste u mogućnosti nabaviti odojka, slobodno se odlučite za vratinu ili, ako volite krtije meso, krmenadle u komadu.

9. Svinjski file u lisnatom tijestu sa salom

svinjski-file-lisnato-tijesto

Svinjski file, pisanica ili lungić najbolji je i najmekši dio svinje. Zahtjeva pažnju i nježnost pri pečenju, ako želimo da ostane mekano i sočno.

Lisnato tijesto u kojem ga se peče sačuvat će ga od isušivanja pri pečenju, a lisnato tijesto je ovaj put napravljeno sa – salom.

10. Porchetta – rolana i punjena svinjska potrbušina

porchetta-01

Radi se o tradicionalnom jelu bez kojeg je u Italiji nezamislivo bilo koje narodno okupljanje (seoske veselice, koncerti, festivali, sajmovi, kao i razne lokalne svetkovine).

Vezani članci