Donosimo vam 5 izvrsnih recepata i jedan gratis u koji tehnički ne ide kiselo već svježe zelje, ali se moralo naći na listi.
1. Sinjski arambaši(ći)
Kao i sve druge inačice sarmi, i sinjski arambašići ili arambaši su preuzeti od Turaka. Ono što arambašiće čini sarmom, kiseli je kupus i način motanja.
Za razliku od klasične sarme, arambaši ne sadrže rižu. Meso se tradicionalno sitno sjecka, a ne melje.
2. Hrskavi buncek sa zeljem i restanim krumpirom
Savršeno mekan i sočan buncek prvo treba biti i kuhan i pečen. Uspjeh kiselog dinstanog zelja ovisi o karameliziranom šećeru, a restani krumpir treba pripremati dok je vruć.
3. Bigoš: Poljski gulaš sa svinjetinom i zeljem
Osnova ovog neobičnog, a jednostavnog gulaša je svinjetina i dvije vrste zelja – kiselo i svježe. Bigoš se tradicionalno servira uz kuhane krumpire ili u krušnim posudama.
4. Bavarski lonac s mesnim okruglicama i zeljem
Volite li mesne okruglice i jela sa kiselim zeljem, ova će vas kombinacija oduševiti i brzo postati vaš jesensko-zimski favorit.
5. Szekely ili Sekeli gulaš
Ako ste ljubitelj kiselog kupusa, a do sad ste se već zasitili sarme, onda svakako probajte jedno od tradicionalnih mađarskih jela – Szekely gulaš.
GRATIS: Krpice sa zeljem
Krpice sa zeljem jedu oni koji se groze bilo kakvih jela sa kupusom. Ovo jelo ne ovisi o sezoni, nije financijski zahtjevno i nema vrste mesa s kojom se krpice sa zeljem neće složiti.