Krumpira uvijek ima. I uvijek je spreman za sve prilagodbe – od rezanja na ‘harmoniku’, do punjenja sa čilijem ili sljubljivanja s jajima i kranjskom kobasicom.
Francuski krumpir i krokete ne moramo posebno ni isticati.
Na listu ukusno pripremljenih krumpira svakako dodajte i ove, punjene mljevenim mesom pa zapečene. Ako vam ostane viška nadjeva, oblikujte ga u polpete i ispecite ih na tavi.
SASTOJCI
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 °C.
- Krumpire operite, posušite pa koru premažite maslinovim uljem i utrljajte u nju malo soli. Stavite ih u lim i prekrijte folijom te pecite oko sat i pol vremena (ovisno o veličini krumpira).
- Dok se krumpir peče, nasjeckajte luk, popržite ga na maslinovom ulju pa mu dodajte meso. Pirjajte meso dok ne posmeđi pa skinite s vatre i ocijedite višak tekućine.
- Kada je krumpir gotov, tanko mu odrežite “poklopac” po dužini. Pridržavajte ga kuhinjskom krpom jer je jako vruć. Kad odrežete “poklopce” izdubite sredinu krumpira žličicom tako da dobijete nešto kao zdjelicu od krumpira.
- Izdubljenu sredinu stavite u zdjelu pa dodajte maslac i skoro cijelo kiselo vrhnje (ostavite 4 žličice za kasnije) te izradite u pire. Dodajte čili, sol i papar, prema želji. Ubacite i meso pa dobro promiješajte. Smjesom bogato punite krumpire.
- Vratite ih u pećnicu na 180 °C na 10-15 minuta. Servirajte sa žličicom vrhnja i pospite nasjeckanim mladim lukom i listićima timijana.