10 jela s grahom: Od variva do vatrenog čilija

2017
10 Siječanj 2017, Komentari: Komentari isključeni za 10 jela s grahom: Od variva do vatrenog čilija

Ulijte vodu, pripremite lonce, upalite pećnice - danas kuhamo grah! I jedemo ga idućih nekoliko dana. Šalu na stranu, grah je namirnica koja se voli od malih nogu, a dobrih ideja za njegovu pripremu nikad nije naodmet. Nudimo ih deset.

Grah se nekoć nazivao “mesom siromaha” jer je zbog visokog udjela bjelančevina bio odlična zamjena za meso. Zbog svog blagog i neutralnog okusa, odlično se kombinira s drugim povrćem i, naravno, mesom. Voli se najviše “na žlicu”, u zapečenoj verziji te na salatu.

Od klasike do novih ideja i kombinacija, donosimo vam deset recepata za pripremu ove mahunarke koju svi vole. Pa čak i dan kasnije.

Zrno klasike (i nešto ljuto)

Recept za grah s kobasicama i zeljem je apsolutni klasik koji svatko treba imati u svojoj kuharici. Ovo jelo je još bolje sljedeći dan pa svakako skuhajte veću količinu.

Chili je izvorno samo gusto skuhan grah dok chili con carne označava gulaš koji se sastoji od komada mesa, graha i najčešće rajčica, začinjen čili papričicama i – čokoladom.

Ako ste ljubitelj ljutog i vatrenog u tanjuru, a istovremeno sramežljivo koketirate s nekim novim namirnicama, čili s bulgurom je upravo takva kombinacija.

Grah kao prilog (i jedan sendvič)

Carsko meso iz pećnice i zapečeni grah čine savršen nedjeljni ručak čije ostatke lako možete pretvoriti u najfiniji ‘gablec’ za dan poslije – carski sendvič.

Kotleti iz ovog recepta imaju lagano glaziranu koricu dok im je unutrašnjost sočna. Posluženi s toplom grah salatom čine idealan ručak.

Juneća koljenica je komad mesa koji je dobro poznat i cijenjen u gastronomiji, a uz dodatak graha ovo jelo postaje ne samo nutritivno bogatije, već i prava mala riznica okusa.

Toplo i na žlicu (za hladnije dane)

Gusta zimska juha od bijelog graha kuhana je s dimljenom koljenicom, odnosno buncekom i osobito će prijati u hladnijim danima.

Primorski lonac je snažno i krepko jelo za koje se vjeruje da su ga osmislile žene cestara kako bi mogli raditi težak i fizički naporan posao.

Maneštra kombinira par vrsta graha, leće i ječma s kobasicom i slaninom. Najfinija je dan kasnije, a dobro podnosi i zamrzavanje u slučaju da ste skuhali veću količinu.

VIDEO: Kako pripremiti zapečeni grah s pancetom

Zapečeni grah često vežemo uz ljeto i roštilj, no, ova vruća zdjelica sreće savršen je prilog u bilo koje godišnje doba. Pogotovo ako ga malo zaljutite i dodate pancetu.

Vezani članci